Summit extraordinar al UE pe tema migraţiei la 23 septembrie

Preşedintele Consiliului European, Donald Tusk, a anunţat ieri convocarea unui summit extraordinar al şefilor de stat şi de guvern pentru miercuri, 23 septembrie, „pentru a discuta despre gestionarea crizei refugiaţilor”, relatează DPA, Reuters şi AFP. Solicitat de Germania şi Austria, summitul va avea loc miercuri, începând cu ora locală 18, a scris Tusk într-o postare pe Twitter.

Miniştrii de interne din statele UE nu au reuşit să ajungă la un acord luni asupra schemei de redistribuire a 120.000 de refugiaţi propusă de Comisia Europeană, aceştia urmând să se reunească şi ei marţi, 22 septembrie, în preziua summitului extraordinar la nivel de şefi de stat şi de guvern, pentru a discuta din nou. Donald Tusk anunţase în prealabil că va lua joi o decizie în privinţa convocării unui summit extraordinar al Consiliului European, după consultări cu statele membre.

Ungaria, Slovacia, Cehia, România şi Polonia, toate foste ţări comuniste, sunt principalele oponente ale cotelor obligatorii, argumentând că acestea ar atrage mai mulţi migranţi în Europa şi le-ar afecta din punct de vedere social, întrucât nu sunt obişnuite cu o migraţie la scară mare. Pe de altă parte, Germania şi Franţa, principalele state destinatare ale solicitanţilor de azil, s-ar putea opune unui sistem bazat pe cote voluntare, întrucât cel mai probabil vor ajunge să primească mai mulţi refugiaţi decât prevăd cotele obligatorii, notează Reuters.

Comentariile sunt închise.

Crainou.ro nu este responsabil juridic pentru continutul textelor postate cu titlul de comentariu. Responsabilitatea pentru continutul comentariilor revine, in exclusivitate, autorilor. Comentariile nesemnate (sau neinsotite de o adresa de e-mail valida!), comentariile injurioase, calomnioase, ilegale (antisemite, xenofobe, rasiste etc.) sau fara legatura cu subiectul nu vor fi publicate!

SUMARUL EDIȚIEI