UNHCR

Europa trebuie să ofere un sistem de relocare garantată pentru refugiaţii sirieni

solicitanti azilEuropa trebuie să ofere un sistem de relocare garantată pentru refugiaţii sirieni, în contextul în care un număr record al acestora se îndreaptă spre Europa din cauza situaţiei din Siria şi ţările vecine, a avertizat ieri, la Geneva, Înaltul Comisariat al ONU pentru Refugiaţi (UNHCR), relatează Reuters. Un număr de circa 7.000 de refugiaţi sirieni au sosit luni în Macedonia, în timp ce alţi circa 30.000 de află în insulele greceşti din estul Mării Egee, printre care 20.000 în insula Lesbos.  „În această săptămână în Europa au loc discuţii şi mai urgente pentru că este evident că nu poate exista o soluţie germană la o problemă europeană”, a declarat purtătoarea de cuvânt a UNHCR, Melissa Fleming.  Ea a salutat ofertele Marii Britanii şi Franţei de a primi refugiaţi sirieni, dar a precizat că este nevoie de mai multe centre de primire în ţări ca Ungaria şi Grecia.

Preşedintele Comisiei Europene Jean-Claude Juncker urmează să prezinte astăzi noua schemă de redistribuire a refugiaţilor între statele membre, pe baza unor cote obligatorii.  Potrivit unor surse europene, România ar urma să primească peste 6.300 de solicitanţi de azil. Conform propunerii precedente a CE, din luna mai, România ar fi urmat să primească 1.705 solicitanţi de azil, dintr-un total preconizat de 40.000. Însă, noua schemă prevede că în România ar trebuie să fie relocaţi alţi 4.646 de refugiaţi, dintr-un total suplimentar de 120.000. Astfel, dacă liderii europeni vor fi de acord cu noua schemă, România ar urma să primească în total 6.351 de solicitanţi de azil, dintr-un total estimat de 160.000.  Potrivit noilor cote naţionale stabilite de Bruxelles, Germania va primi peste 40.000 şi Franţa peste 30.000 din totalul de 160.000 de solicitanţi de azil care ar urma să fi relocaţi din Italia, Grecia şi Ungaria.

Print Friendly, PDF & Email

Comentariile sunt închise.

Crainou.ro nu este responsabil juridic pentru continutul textelor postate cu titlul de comentariu. Responsabilitatea pentru continutul comentariilor revine, in exclusivitate, autorilor. Comentariile nesemnate (sau neinsotite de o adresa de e-mail valida!), comentariile injurioase, calomnioase, ilegale (antisemite, xenofobe, rasiste etc.) sau fara legatura cu subiectul nu vor fi publicate!

Sumarul ediţiei: