Sorin Oprescu, reţinut de DNA

catuse_oprescuProcurorii DNA l-au reţinut pe Sorin Oprescu, primarul municipiului Bucureşti, pentru luare de mită, după ce a fost prins în flagrant în timp ce primea bani. El a fost prezentat, ieri, Tribunalului Bucureşti, cu propunere de arestare preventivă pentru 30 de zile, măsură ce nu fusese decisă la ora închiderii ediţiei.

Potrivit unui comunicat al DNA, în perioada 2013-2015, un grup bine organizat, la care a aderat şi Sorin Oprescu, a înfiinţat în administraţia locală din municipiul Bucureşti un sistem prin care operatorii economici care doreau să primească contracte din partea instituţiilor publice aflate în subordinea Primarului trebuiau să remită o parte din profitul brut realizat din execuţia acelor contracte, cu titlul de mită, unor factori de decizie din cadrul aparatului. „Astfel, executantul păstra pentru sine între 30% şi 33% din profitul brut, iar diferenţa era remisă funcţionarilor din cadrul aparatului primarului Municipiului Bucureşti, cu titlul de mită, un procent de 10% din valoarea contractului fiind cerut pentru Oprescu. Concret, membrii grupului, persoane cu funcţii de conducere din cadrul a doua instituţii publice din subordinea Primarului Municipiului Bucureşti facilitau câştigarea contractului, vorbeau cu angajaţii din subordine să accepte documentaţia de atribuire, precum şi să aprobe şi dispună efectuarea plăţii facturilor emise de firmele respective, foarte repede faţă de momentul facturării, totodată solicitând sume de bani pentru persoane cu funcţii de conducere în aparatul Primarului Municipiului Bucureşti, precum şi pentru Primar”, susţin procurorii.

DNA precizează că, sâmbătă, în baza unei înţelegeri prealabile cu conducătorul unei instituţii publice din subordinea sa şi o persoană de încredere a primarului, Sorin Oprescu, a primit de la primul suma de 25.000 euro din totalul de 60.000 euro pretinşi de cei doi de la un număr de patru denunţători, pentru edilul municipiului Bucureşti.

În cauză, procurorii beneficiază de sprijin de specialitate din partea Serviciului Român de Informaţii.

Fostul şofer al primarului Capitalei Sorin Oprescu a fost reţinut de procurorii Direcţiei Naţionale Anticorupţie, au declarat pentru AGERPRES surse judiciare.

Aceleaşi surse au susţinut că este vorba de Stanca Cristian, zis Grenadă, fost angajat în cadrul Primăriei. Stanca ar fi fost reţinut pentru mai multe fapte de complicitate la luare şi dare de mită, dar şi trafic de influenţă.

Liviu Dragnea: Competiţia politică pentru Primăria Capitalei se resetează total. Preşedintele interimar al PSD, Liviu Dragnea, a declarat duminică seara că, în urma celor întâmplate lui Sorin Oprescu, competiţia politică pentru Primăria Capitalei se “resetează” total. „Competiţia politică pentru Primăria Capitalei se resetează total în urma celor întâmplate lui Oprescu. O să vedem cum decurge dosarul, cercetările, ne aflăm în faţa unei situaţi complet noi. PSD trebuie să se gândească serios la o candidatură serioasă şi credibilă la primărie, dar să vedem ce se întâmplă cu Sorin şi cu acest dosar”, a spus Dragnea, la Antena 3.

 Fostul presedinte Traian Basescu a declarat, într-o emisiune tv, că nu îşi aduce aminte ca în 10 de mandat ani să fi primit vreo sesizare legată de ilegalităţi comise de primarul Capitalei, Sorin Oprescu. „Timp de 10 ani nu-mi aduc aminte să fi fost vreo sesizare şi Sorin Oprescu nu-i tipul de politician peste care să treci uşor cu vederea — am văzut o informare dar am uitat de ea. Nu, e primarul Capitalei, e al doilea om ca număr de voturi după preşedintele României”, a spus Băsescu, într-o emisiune B 1 tv. Fostul preşedinte a susţinut că flagrantul împotriva lui Oprescu reprezintă o „lovitură imparabilă de credibilitate” pentru edil.

Print Friendly, PDF & Email

Comentariile sunt închise.

Crainou.ro nu este responsabil juridic pentru continutul textelor postate cu titlul de comentariu. Responsabilitatea pentru continutul comentariilor revine, in exclusivitate, autorilor. Comentariile nesemnate (sau neinsotite de o adresa de e-mail valida!), comentariile injurioase, calomnioase, ilegale (antisemite, xenofobe, rasiste etc.) sau fara legatura cu subiectul nu vor fi publicate!

Sumarul ediţiei: