Macedonia a declarat stare de urgenţă din cauza valului de refugiaţi

Guvernul macedonean a decretat ieri stare de urgenţă în zona graniţelor din nordul şi sudul ţării, ca urmare a numărului foarte mare de imigranţi clandestini care trec aceste frontiere în drumul lor către Europa, relatează agenţia locală MIA. Potrivit ministrului macedonean de interne, Ivo Kotevski, măsura va permite implicarea armatei în gestionarea acestui aflux de refugiaţi, precum şi un control mai bun al graniţelor în regiunile Gevgelija (în sud) şi Kumanovo (în nord) şi se va spori totodată securitatea cetăţenilor macedoneni din cele două regiuni.

Refugiaţii, proveniţi în special din Orientul Mijlociu, traversează din Grecia frontiera macedoneană în zona Gevgelija, de obicei de-a lungul căii ferate, iar odată ajunşi pe teritoriul macedonean caută trenuri sau alte mijloace de transport pentru a ajunge la Kumanovo, unde trec mai departe graniţa în Serbia. Conform sursei citate, staţiile de cale ferată din cele două regiuni au devenit adevărate tabere de refugiaţi.

Potrivit autorităţilor de la Skopje, fluxul de refugiaţi a crescut dramatic în ultimele zile, iar în ultimele luni circa 44.000 de imigranţi clandestini au traversat teritoriul Macedoniei. Localnicii se plâng adesea de furturi şi spargeri de locuinţe comise de refugiaţi. În schimb, aceştia din urmă susţin că sunt victime ale atacurilor armate ori sunt escrocaţi de călăuze.

După ce a acuzat Grecia să se preface că nu vede afluxul de refugiaţi, Macedonia a decis în luna iunie să acorde imigranţilor clandestini dreptul de liberă trecere pe teritoriul ei timp de 72 de ore.

Print Friendly, PDF & Email

Comentariile sunt închise.

Crainou.ro nu este responsabil juridic pentru continutul textelor postate cu titlul de comentariu. Responsabilitatea pentru continutul comentariilor revine, in exclusivitate, autorilor. Comentariile nesemnate (sau neinsotite de o adresa de e-mail valida!), comentariile injurioase, calomnioase, ilegale (antisemite, xenofobe, rasiste etc.) sau fara legatura cu subiectul nu vor fi publicate!

Sumarul ediţiei: