CSM

Comentariile despre cauze penale, emoţionale şi păguboase; justiţia se face în instanţe

Conducerea Consiliului Superior al Magistraturii (CSM) a criticat, ieri, comentariile apărute în presă şi în spaţiul public despre anumite cauze penale şi subliniază că promovarea unei astfel de atitudini creează aparenţa de răspuns la nevoia de dreptate socială, însă riscă să fie un răspuns emoţional şi păgubos, adăugând că justiţia se înfăptuieşte prin instanţele judecătoreşti. „Încrederea cetăţeanului în justiţie se construieşte iar responsabilitatea revine, în principal, statului prin instanţele judecătoreşti constituite potrivit legii. Substituirea acestora de către instituţiile mass-media poate crea aparenţa de răspuns la nevoia de dreptate socială, ca aşteptare individuală şi colectivă, însă riscă să fie un răspuns emoţional, volatil, păgubos pe termen lung şi cu potenţial de perturbare a condiţiilor obiective necesare înfăptuirii actului de justiţie de către cei ţinuţi prin lege la aceasta”, se arată într-o declaraţie de presă a CSM transmisă AGERPRES, semnată de preşedintele şi vicepreşedintele CSM, Marius Tudose, respectiv Bogdan Gabor.

Reacţia şefilor CSM vine ca urmare a unor teme intens mediatizate şi dezbătute public privitoare la unele cauze penale aflate în instrumentarea parchetelor sau aflate pe rolul instanţelor. Aceştia atrag atenţia asupra potenţialului de direcţionare a emoţiei publice, prin instrumente media, „spre zone improprii unui stat de drept şi unei democraţii corect înţelese”. Astfel, conducerea Consiliului reaminteşte că, potrivit Constituţiei, justiţia se înfăptuieşte prin instanţele judecătoreşti.

Dreptul la liberă exprimare, potrivit CSM, este un drept constituţional a cărui îngrădire — mai ales dacă este în legătură cu informaţii de interes public — nu este permisă într-un stat democratic.

„Însă, exprimarea în presă a unor opinii — fie acestea rezultatul propriilor analize sau dictate de conjuncturi socio-politice ori interese de grup — nu ţine loc de hotărâre judecătorească şi nu are voie, tot potrivit Constituţiei, să atenteze la demnitatea şi imaginea persoanei. Comentarea excesivă, apriorică şi într-un registru speculativ — de către persoane de formaţie şi vocaţie variate, cu o cunoaştere limitată a subiectului dezbătut, dar în numele dreptului la liberă exprimare şi a interesului public — poate dăuna însuşi interesului public invocat şi societăţii ca deţinătoare a acestuia”, menţionează şefii CSM.

Print Friendly, PDF & Email

Comentariile sunt închise.

Crainou.ro nu este responsabil juridic pentru continutul textelor postate cu titlul de comentariu. Responsabilitatea pentru continutul comentariilor revine, in exclusivitate, autorilor. Comentariile nesemnate (sau neinsotite de o adresa de e-mail valida!), comentariile injurioase, calomnioase, ilegale (antisemite, xenofobe, rasiste etc.) sau fara legatura cu subiectul nu vor fi publicate!

Sumarul ediţiei: