UE nu doreşte să reinstituie vizele pentru Balcanii Occidentali, dar aceste ţări trebuie să depună eforturi

Uniunea Europeană nu doreşte să reinstituie regimul de vize pentru Serbia şi alte state din Balcanii de Vest, însă ţările din regiune trebuie să acţioneze cu toate forţele pentru a răspunde situaţiei dificile create de afluxul de solicitanţi de azil, a declarat Eduard Kukan, şeful delegaţiei Parlamentul European pentru relaţia cu Serbia, pentru cotidianul belgrădean Vecernje novosti, preluat de Tanjug.

Comentând zvonurile potrivit cărora regimul de liberă circulaţie în UE ar putea fi pus sub semnul întrebării, Kukan a precizat că posibilitatea de suspendare a acestuia ar putea deveni întemeiată dacă situaţia dramatică a afluxului de imigranţi care se îndreaptă spre ţările occidentale nu se va îmbunătăţi. „Sunt sigur că reprezentanţii UE şi ai statelor din regiune vor depune eforturi, vor lua anumite măsuri care vor produce rezultate şi vor găsi o soluţie adecvată”, a afirmat eurodeputatul, subliniind că există o voinţă politică puternică de a nu fi reintroduse vizele, iar o decizie contrară ar însemna un real pas înapoi.

Şeful delegaţiei PE a mai menţionat că Serbia este responsabilă doar pentru cetăţenii proprii care încearcă, pe diferite căi, să ajungă în ţările Uniunii Europene. Pe de altă parte, a subliniat Kukan, ridicarea de garduri, cum este cel pe care Ungaria îl construieşte de-a lungul frontierei cu Serbia, nu constituie o modalitate de a rezolva situaţia actuală. „Nu cred că ar fi util şi de ajutor dacă toată lumea ar începe să ridice ziduri”, a declarat Kukan, pentru Vecernje novosti.

Print Friendly, PDF & Email

Comentariile sunt închise.

Crainou.ro nu este responsabil juridic pentru continutul textelor postate cu titlul de comentariu. Responsabilitatea pentru continutul comentariilor revine, in exclusivitate, autorilor. Comentariile nesemnate (sau neinsotite de o adresa de e-mail valida!), comentariile injurioase, calomnioase, ilegale (antisemite, xenofobe, rasiste etc.) sau fara legatura cu subiectul nu vor fi publicate!

Sumarul ediţiei: