PSD Suceava 2020

În contracurent

Bătălia pentru reguli

Pe fond, cele ce ne-au diferenţiat de Occident au fost regulile şi disciplina. Iar atitudinea de respect faţă de acestea se deprinde prin educaţie şi se impune prin lege. Să recunoaştem cinstit că în mare majoritate cunoaştem regulile şi legea, dar le aplicăm mai ales atunci când asupra noastră sunt îndreptate privirile celorlalţi, între care ar fi bine să se afle un om în uniformă.

Însă în rândurile de faţă nu va fi vorba de inşi care aruncă ghemotocul de hârtie sau chiştocul de ţigară pe trotuar atunci când nu-i vede nimeni, ci de demnitari şi funcţionari de rang înalt ai României: deşi ştiu bine că economia de piaţă evoluează după anumite reguli, că societatea se conduce după legi scrise şi nescrise, ei bine, nu de fiecare dată sunt dispuşi să le respecte şi acum se pare că intrarea în normalitate nu mai poate fi amânată.

Iar bătălia (îi zicem aşa în scop de încurajare!) pe care o duc spre cinstea lor câţiva jurnalişti şi membri ai societăţii civile, cărora li s-au adăugat, sper că nu doar conjunctural, câţiva politicieni liberali, BNR şi DNA, CE, FMI şi Iohannis, are ca scop tocmai impunerea respectului faţă de lege şi reguli. Fiindcă Occidentul spre care stăm cu ochii ţintiţi a ajuns în acest stadiu înalt de bunăstare şi civilizaţie nu doar printr-un travaliu uriaş, ci şi prin respectul faţă de disciplină, reguli şi legi.

Şi mai trebuie spus din capul locului un lucru: atunci când vorbim despre respectul faţă de reguli şi disciplină, noi am fost educaţi să excludem persoanele de faţă, rudele şi prietenii, colegii de muncă şi abia apoi să ne referim la aţii. Nicidecum la noi înşine. Aşa se face că vinovaţii sunt mereu alţii.

Nu altfel stau lucrurile cu incriminatul Comitet Naţional pentru Supravegherea Macroprudenţială apărut ca reacţie la noul Cod fiscal întors de preşedinte la Legislativ. Necesitatea unui astfel de comitet a apărut în 2007, când s-a observat că decidenţii uită constrângerile impuse de FMI şi CE, iar managementul crizelor economice presupune aplicarea unor reguli stricte, indiferent dacă Executivul, Parlamentul, organismele economice şi financiar-fiscale româneşti şi-ar dori altceva.

Ce ar vrea Guvernul Ponta şi majoritatea de guvernământ? Evident, relaxare fiscală şi pregătirea terenului pentru câştigarea alegerilor generale şi locale de anul viitor. Or, se ştie din experienţă că anii electorali sunt rataţi din punctul de vedere al reformelor economice şi sociale. Că acum pomenile electorale vor veni prin intermediul noului Cod fiscal, numai bun de implementat de la 1 ianuarie 2016, dovedeşte că nu inteligenţa le lipseşte actualilor diriguitori, ci doar înţelepciunea şi prudenţa.

Însă de aici până la a condamna cu mânie proletară atacul la democraţie şi statul de drept dat de BNR şi „dictatorul” Mugur Isărescu, de FMI şi Comisia europeană, de DNA, CSAT şi preşedintele Iohannis nu a fost decât un pas. Iar pasul a fost făcut mai întâi de către Adrian Năstase. Tocmai el acuză că respectivele instituţii „cenzurează strategiile macroeconomice ale guvernului”, care mai păstrează doar „rolul de ţap ispăşitor în fata DNA pentru semnăturile de punere în aplicare”.

A se observa că fostul prim-ministru manipulează grosolan: 1. Guvernul României se conduce după legi şi Constituţie, iar acolo nu scrie că prim-ministrul şi colegii săi pot face ce vor, cum şi când le trece prin minte; 2. Respectivul Comitet a fost înfiinţat nu de către FMI, CE, CSAT şi Iohannis, ci chiar de Guvernul Ponta, la 22 iulie, a.c., tot el stabilindu-i obiectivul: „de a contribui la apărarea stabilităţii financiare, inclusiv prin consolidarea capacităţii sistemului financiar de a rezista la şocuri şi prin diminuarea acumulării de riscuri sistemice, asigurând o contribuţie sustenabilă a sistemului financiar la creşterea economică”.

Din statutul său se vede clar că nu are putere executivă, ci doar consultativ-prudenţială. De încântat însă ne încântă apelul la reguli şi disciplină, oficializarea lucrului în echipă, un alt mare păcat de care s-a lovit România în ultimul sfert de secol.

Print Friendly, PDF & Email

Comentariile sunt închise.

Crainou.ro nu este responsabil juridic pentru continutul textelor postate cu titlul de comentariu. Responsabilitatea pentru continutul comentariilor revine, in exclusivitate, autorilor. Comentariile nesemnate (sau neinsotite de o adresa de e-mail valida!), comentariile injurioase, calomnioase, ilegale (antisemite, xenofobe, rasiste etc.) sau fara legatura cu subiectul nu vor fi publicate!

Sumarul ediţiei: