China

12 ani de închisoare pentru piratarea unei reţele TV şi difuzarea de mesaje anticomuniste

Un inginer chinez care a piratat o reţea de televiziune prin cablu şi a difuzat mesaje ostile Partidului Comunist – printre care şi imagini de la manifestaţiile de la Tiananmen în 1989 – a fost condamnat la 12 ani de închisoare, informează media de stat citate de AFP.

În august 2014, telespectatorii din Wenzhou, estul Chinei, au văzut pe ecranele lor mesajul următor: „Bandiţi comunişti! Aţi comis prea multe acţiuni rele şi acum vinovăţia vă chinuie!”. Un alt mesaj care a perturbat transmisia unui meci de baseball — „prieteni, nu colaboraţi cu demonii comunişti” — a fost de asemenea raportat autorităţilor la momentul respectiv. La puţin timp după aceea, poliţia l-a reţinut pe Wang Yibo, angajat din Beijing al unei firme care lucra pentru reţeaua de cablu afectată.

Wang Yibo ar fi obţinut acces în reţeaua de cablu care deservea 465.000 de deţinători de decodoare în regiunea Wenzhou, piratând sistemul pentru a difuza aceste declaraţii privind autorităţile comuniste, relatează televiziunea centrală de stat CCTV.

Arestat în momentul în care revenea împreună cu familia dintr-un concediu în SUA, Wang Yibo „a mărturisit” după două zile de interogatoriu, a precizat CCTV. El a fost condamnat luna trecută de un tribunal din Wenzhou, în faţa căruia şi-a justificat actele prin „dezamăgirea de a nu beneficia de mai multe oportunităţi profesionale”, a mai menţionat CCTV.

Potrivit AFP, în China, televiziunile internaţionale difuzate prin satelit sunt blocate regulat în timpul emisiunilor informative sau al altor programe considerate „sensibile” de autorităţi. Televiziunile chineze sunt la rândul lor cenzurate cu stricteţe.

Pedeapsa primită de Wang Yibo intervine în contextul în care Beijingul şi-a înăsprit politica de reprimare a vocilor critice din regim, arestând jurnalişti, avocaţi şi simpli bloggeri, notează AFP.

Print Friendly, PDF & Email

Comentariile sunt închise.

Crainou.ro nu este responsabil juridic pentru continutul textelor postate cu titlul de comentariu. Responsabilitatea pentru continutul comentariilor revine, in exclusivitate, autorilor. Comentariile nesemnate (sau neinsotite de o adresa de e-mail valida!), comentariile injurioase, calomnioase, ilegale (antisemite, xenofobe, rasiste etc.) sau fara legatura cu subiectul nu vor fi publicate!

Sumarul ediţiei: