Între 20.000 şi 50.000 lei amendă pentru construcţiile care nu deţin autorizaţia de securitate împotriva incendiilor

> O nouă lege a mărit şi de 5 ori sancţiunile pentru cei care nu respectă normele în domeniul managementului situaţiilor de urgenţă şi al apărării împotriva incendiilor

Legea 70 din 29.06.2015, privind aprobarea Ordonanţei de Urgenţă a Guvernului nr. 89/2014 pentru modificarea şi completarea unor acte normative în domeniul managementului situaţiilor de urgenţă şi al apărării împotriva incendiilor a intrat deja în vigoare, venind cu amenzi „gigant” pentru cei care nu o respectă.

Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă a comunicat că valoarea sancţiunilor contravenţionale aplicate pentru nerespectarea normelor de apărare împotriva incendiilor s-a mărit şi de 5 ori faţă de vechile normative.

Cea mai mică amendă era până de curând cuprinsă între 100 şi 500 de lei, iar maxima între 5.000 şi 10.000 de lei. Noua lege modifică aceste cuantumuri şi impune valori minime ale sancţiunilor contravenţionale cuprinse între 500 şi 1.000 lei, iar maxime între 30.000 şi 100.000 lei.

Exemplificând, sancţiunea pentru „punere în funcţiune a unei construcţii fără deţinerea autorizaţii de securitate la incendiu – pentru acele construcţii care intră sub incidenţa acestei obligaţii”, era, conform vechilor normative, cuprinsă între 2.500 şi 5.000 de lei, iar conform Legii nr. 170 amenda este între 20.000 şi 50.000 de lei.

Cea mai usturătoare sancţiune este în prezent de la 30.000 lei la 100.000 lei şi, totodată, oprirea funcţionării ori utilizării construcţiilor sau amenajărilor şi se aplică pentru încălcarea gravă a cerinţei de securitate la incendiu, în ceea ce priveşte periclitarea vieţii ocupanţilor şi forţelor de intervenţie, neasigurarea stabilităţii elementelor portante, respectiv a limitării propagării focului şi fumului în interiorul edificiului şi la vecinătăţi, potrivit criteriilor stabilite prin hotărâre de guvern.

„Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă «Bucovina» al judeţului Suceava, ca instituţie specializată în protecţia oamenilor, bunurilor şi mediului în faţa efectelor situaţiilor de urgenţă, solicită tuturor deţinătorilor de obiective ce se supun procesului de avizare/autorizare din punct de vedere al securităţii la incendiu să ia măsurile urgente ce se impun pentru a intra în starea de legalitate” a transmis, prin biroul de presă, ISU Suceava.

Comentariile sunt închise.

Crainou.ro nu este responsabil juridic pentru continutul textelor postate cu titlul de comentariu. Responsabilitatea pentru continutul comentariilor revine, in exclusivitate, autorilor. Comentariile nesemnate (sau neinsotite de o adresa de e-mail valida!), comentariile injurioase, calomnioase, ilegale (antisemite, xenofobe, rasiste etc.) sau fara legatura cu subiectul nu vor fi publicate!

SUMARUL EDIȚIEI