Mediatorii suceveni „atacă” piaţa, constituiţi într-o nouă formă de organizare

mediatoriMediatorii din Suceava şi-au declarat ieri, prin vocea membrilor din conducere, strategia de activitate şi după constituirea, la mijlocul lunii mai, a Corpului Profesional al Mediatorilor din Judeţul Suceava.

Amintim că, recent, mediatorii suceveni au pus în aplicare o hotărâre a Consiliului de Mediere din România, prin care s-a decis descentralizarea acestei structuri profesionale şi reorganizarea ei la nivel de judeţ prin înfiinţarea unui corp unic din care să facă parte toţi mediatorii autorizaţi.

A fost aleasă, cu aceeaşi ocazie, şi conducerea acestei structuri profesionale, cu mediatorii Vasile Vargan, preşedinte, şi Elena Daniela Cocriş şi Carmen Nistiriuc vicepreşedinţi. Un statut important îl deţine avocat-mediator Cezar Crăciunescu, care este reprezentantul corpului mediatorilor suceveni pe lângă Curtea de Apel şi va fi consultat în relaţia cu sistemul juridic, respectiv Consiliul Superior al Magistraturii, instanţe, parchete, Inspectoratul de Poliţie etc., cu atribuţii în judeţele Suceava şi Botoşani.

Odată cu noua formă de organizare, „epoca” pionieratului medierii în Suceava se pare că a luat sfârşit. Cei peste 100 de mediatori suceveni au şi sprijin legal, odată cu apariţia noului Cod de Procedură Civilă, prin care, la art. 227 este prevăzut că judecătorii pot trimite părţile la şedinţa gratuită de informare privind medierea, şi acolo unde consideră necesar, chiar vor recomanda rezolvarea conflictului, pe cale amiabilă, în biroul unui mediator.

Potrivit declaraţiilor conducerii mediatorilor din Suceava, procedura de rezolvare amiabilă a conflictelor între persoane fizice şi instituţii va avea la bază protocoale încheiate deja, dar şi în curs de încheiere cu instituţiile statului, precum judecătoriile, Tribunalul, Curtea de Apel, parchetele, Inspectoratul Judeţean de Poliţie, Inspectoratul Judeţean de Jandarmi, ISU, Prefectură, Primărie, Consiliul Judeţean, Inspectoratul Teritorial de Muncă şi alte instituţii judeţene.

Persoanele fizice pot consulta şi alege orice mediator doresc de pe liste afişate în incinta Palatului de Justiţie, la Parchet, Poliţie şi în alte instituţii.

Pe neînţelegeri legate de protecţia consumatorilor, mediatorii suceveni sunt gata să rezolve conflictele, chiar şi online.

„Medierea este cel mai modern instrument de lucru al magistratului, procurorului, poliţistului şi un adevărat colaborator al avocatului. Medierea nu este o profesie juridică, ci o alternativă la justiţie prin care se pot soluţiona litigii în timp mult mai scurt şi cu costuri incomparabil mai mici decât cele generate de recurgerea la instanţă. În mediere, câştigă ambele părţi, iar un conflict astfel rezolvat, discret şi confidenţial în biroul unui mediator, nu va deteriora relaţiile între persoane”, a declarat mediatorul Vasile Vargan.

Print Friendly, PDF & Email

Comentariile sunt închise.

Crainou.ro nu este responsabil juridic pentru continutul textelor postate cu titlul de comentariu. Responsabilitatea pentru continutul comentariilor revine, in exclusivitate, autorilor. Comentariile nesemnate (sau neinsotite de o adresa de e-mail valida!), comentariile injurioase, calomnioase, ilegale (antisemite, xenofobe, rasiste etc.) sau fara legatura cu subiectul nu vor fi publicate!

Sumarul ediţiei: