Locaţia depozitului de deşeuri din zona de munte a judeţului ar putea fi schimbată

> Nechifor recunoaşte că Pasul Mestecăniş „nu e cea mai fericită” variantă

„Locaţia de pe Mestecăniş nu e cea mai fericită” a declarat ieri preşedintele Consiliului Judeţean Suceava, Cătălin Nechifor, făcând referire la depozitul de deşeuri care se construieşte în Pasul Mestecăniş din comuna Pojorâta.

Şeful administraţiei judeţene a apreciat că, probabil, în 2009, când a fost identificată această locaţie, s-au luat în calcul existenţa drumurilor de acces şi amplasarea centrală faţă de localităţile arondate. El a arătat că în zona respectivă este păşune alpină şi că nu au fost făcute defrişări.

Nechifor a subliniat că în anul 2012, când a preluat conducerea CJ Suceava, proiectul era început, fiind în implementare, ceea ce înseamnă că nu mai există nicio posibilitate de a schimba locaţia depozitului din zona de munte.

„Am avut în ultimii ani mai multe discuţii şi consultări, inclusiv cu organizaţiile de mediu şi, dacă va fi identificată o variantă legală pentru schimbarea locaţiei din partea Comisiei Europene, care finanţează acest proiect, o vom pune în practică” a spus Nechifor, care a subliniat că în prezent la depozitul care se construieşte în Pojorâta sunt toate avizele necesare.

Nechifor a mai spus că autorităţile judeţene vor încerca să finalizeze proiectul „în respect faţă de mediu” şi vor trebui să se asigure că, după ce va începe operarea, va exista o monitorizare strictă atât din partea instituţiilor de resort, dar şi din partea organizaţiilor de mediu.

În acest sens, în caietul de sarcini pentru desemnarea operatorului va fi pusă o cerinţă privind monitorizarea video în timp real, prin amplasarea unor camere web care să poată fi accesate public, dar şi prin prezentarea zilnică a rezultatelor analizelor de mediu, a precizat preşedintele CJ Suceava.

Nechifor a explicat că în judeţ se înfiinţează două depozite ecologice de deşeuri, unul în zona de şes, iar altul în zona de munte, potrivit negocierilor la capitolul 31 – Mediu, din Acordul de aderare a României la Uniunea Europeană încheiate în anul 2004.

În baza acestui acord, Consiliul Judeţean Suceava a promovat, începând cu anul 2007, proiectul Sistem de Management Integrat al Deşeurilor (SMID), iar locaţiile pentru cele două depozite au fost identificate în anul 2009, la Moara, în apropierea municipiului Suceava, pentru zona de şes, şi la Pojorâta, pentru zona de munte. Tot atunci au fost puse la dispoziţia proiectului şi suprafeţele de teren necesare, fiind obţinut, tot în 2009, avizul integrat de mediu în baza căruia s­a executat studiul de fezabilitate şi s­a început execuţia proiectului integrat ce presupune şi închiderea gropilor de gunoi neconforme existente, situate pe cursurile de apă din zonele Suceava, Gura Humorului, Câmpulung Moldovenesc, Vatra Dornei şi Fălticeni.

Depozitul de la Pojorâta se adresează unei populaţii de circa 150.000 de locuitori, iar capacitatea sa este la jumătate faţă de depozitul construit la Moara. În prezent sunt executate 50% din lucrări, acestea urmând să fie finalizate în luna octombrie.

Depozitul de la Moara este finalizat, iar în prezent se efectuează probe tehnologice.

Pe lângă cele două depozite ecologice, întregul proiect, în valoare de 218 milioane de lei, fără TVA, finanţat prin POS Mediu, prevede şi înfiinţarea a 1.250 de puncte de colectare a deşeurilor şi cinci staţii de transfer, dar şi închiderea gropilor de gunoi neconforme.

Print Friendly, PDF & Email

Comentariile sunt închise.

Crainou.ro nu este responsabil juridic pentru continutul textelor postate cu titlul de comentariu. Responsabilitatea pentru continutul comentariilor revine, in exclusivitate, autorilor. Comentariile nesemnate (sau neinsotite de o adresa de e-mail valida!), comentariile injurioase, calomnioase, ilegale (antisemite, xenofobe, rasiste etc.) sau fara legatura cu subiectul nu vor fi publicate!

Sumarul ediţiei: