Tăierile abuzive de pădure din România i-au scos în stradă şi pe suceveni

Peste 400 de persoane s-au adunat, sâmbătă, în municipiul Suceava, în Parcul Central, pentru a-şi exprima nemulţumirile cu privire la tăierile ilegale de copaci.

Înarmaţi cu pancarte, oamenii au plecat într-un marş până la Comisariatul de Regim Silvic şi Cinegetic, după care au revenit pe acelaşi traseu până în centrul oraşului. Fie că au ales să meargă pe jos sau pe bicicletă, protestatarii au dat un prim avertisment autorităţilor centrale, arătând astfel că nu mai pot tolera ilegalităţile comise pe partea de mediu.

Potrivit preşedintelui Asociaţiei Biosilva, Florin Grădinariu, protestul de sâmbătă a fost organizat pentru a trage un semnal de alarmă cu privire la „defrişările masive din România” şi pentru a arăta că încă mai există persoane cărora le pasă de mediul înconjurător şi de păduri.

protest-impotriva-defrisarilor-5„Există încă un foarte mare semn de întrebare asupra faptului că instituţiile statului, instituţiile de control şi cele care administrează pădurile în România îşi fac într-adevăr treaba, pentru că în urma apariţiei în presă a mai multor dovezi prin care companiile mari şi nu numai cumpără sau chiar produc cherestea din lemn ilegal, s-a creat o mişcare de stradă care a adunat mai multă lume. Vom încerca să arătăm faptul că nouă ne pasă de păduri”, a declarat Grădinariu.

Totodată, Florin Grădinariu a spus că la protest s-au alăturat persoane din cadrul unor organizaţii civice şi de mediu, având un număr de 11 revendicări.

Printre acestea se regăsesc stoparea tăierilor ilegale, menţinerea şi îmbunătăţirea implementării programului „Radarul pădurii”, protecţia pădurilor virgine şi a parcurilor naţionale, deblocarea dosarelor de corupţie din domeniul forestier, întărirea instituţiilor cu atribuţii de control în silvicultură, elaborarea strategiei naţionale şi forestiere şi programul naţional de împăduriri, instituirea de măsuri antimonopol în industria lemnului, eliminarea abuzurilor de poziţie dominantă şi de monopol, precum şi reguli de valorificare a lemnului în beneficiul dezvoltării durabile a comunităţilor locale, realizarea de plăţi compensatorii pentru proprietarii de păduri cu rol de protecţie sau incluse în arii protejate ori situri Natura 2000, finanţarea adecvată a sectorului forestier pentru menţinerea echilibrului între protecţie şi exploatare şi oprirea proiectului de modificare a Legii vânătorii şi fondului cinegetic, aşa-numita lege a masacrării dreptului de proprietate şi a faunei.

protest-impotriva-defrisarilor-2„Autorităţile publice, instituţiile statului, sper să înţeleagă că nu pot face la nesfârşit aceste abuzuri împotriva pădurilor noastre, pentru că avem dovezi. Asociaţia Biosilva s-a implicat în stoparea tăierilor ilegale şi am depus dovezi, am depus sesizări şi am primit răspunsuri în bătaie de joc”, a mai spus preşedintele Asociaţiei Biosilva, Florin Grădinariu.

protest-impotriva-defrisarilor-3Printre cei care au ieşit la protestul de sâmbătă a fost şi senatorul sucevean Neculai Bereanu (PSD), care a ţinut să specifice că a ales să participe la protest în calitate de simplu cetăţean, nu politician, dar şi scriitoarea Angela Furtună.

„Am venit astăzi ca un simplu cetăţean al acestui judeţ, care îşi doreşte ca pădurile să aducă o dezvoltare economică a întregului judeţ, a întregului mediu, să avem beneficii din punct de vedere al mediului, să nu avem poluare, să nu avem defrişări şi bineînţeles dezvoltarea economică să fie armonioasă şi să întreţină în mod special IMM-urile din zona de munte şi comunităţile locale de acolo. Pentru asta am venit, nu am venit ca politician, eu ca politician mi-am spus de atâtea ori cuvântul, în rest voi susţine totdeauna activităţile care vor sprijini mediul”, a spus Bereanu.

Supărată de tăierile de pădure s-a arătat şi scriitoarea Angela Furtună care a venit la protest cu o pancartă „in memoriam” cu privire la „genocidul dendrologic” de la Biblioteca Bucovinei din data de 26 septembrie 2011, când au fost tăiaţi 14 copaci din curtea instituţiei.

protest-impotriva-defrisarilor-4După ce s-a dat semnalul de pornire, sutele de protestatari, cei mai mulţi mobilizaţi pe reţelele de socializare, au pornit într-un marş până la Comisariatul de Regim Silvic şi Cinegetic unde au scandat şi au lăsat la uşa instituţiei, „în memoria arborilor tăiaţi ilegal”, o coroană, un sicriu din carton şi mai multe bucăţi de lemn.

Pe tot traseul, sucevenii au scandat lozinci de genul „Uniţi salvăm pădurile României”, „Vrem ape şi păduri, nu cioate şi bonusuri”, „DNA, DNA asta e ancheta ta”, „Dacă vă pasă, ieşiţi din casă”, „Jos corupţia”, „Trădarea de ţară în lemne se măsoară” sau „Corupţilor, ghinion, ţara s-a trezit din somn!”.

Mânaţi de dorinţa de a schimba lucrurile în România, sucevenii şi-au exprimat grija pentru mediu, arătând că protestul lor este un prim semnal de alarmă. „Fără o lege clară asupra pădurilor cred că nu se va concretiza nimic. E un semnal de alarmă pentru legiuitori să modifice ceva în Parlament, iar dacă nu fac asta înseamnă că ei sunt principalii vinovaţi de împuţinarea spaţiului verde. Ieşirea noastră în stradă este benefică şi pentru copiii noştri”, ne-a spus un cetăţean prezent la acţiunea din stradă.

Protestul sucevenilor s-a încheiat fără incidente, după aproximativ o oră şi jumătate, cu un moment de reculegere.

Acţiunea de protest s-a desfăşurat în mai multe oraşe din ţară, mii de oameni fiind mobilizaţi în Bucureşti, Cluj, Iaşi, Alba Iulia sau în alte localităţi.

Reprezentanţii asociaţiilor de mediu spun că vor continua acţiunile de protest în cazul în care nu se vor găsi soluţii la revendicările lor.

Comentariile sunt închise.

Crainou.ro nu este responsabil juridic pentru continutul textelor postate cu titlul de comentariu. Responsabilitatea pentru continutul comentariilor revine, in exclusivitate, autorilor. Comentariile nesemnate (sau neinsotite de o adresa de e-mail valida!), comentariile injurioase, calomnioase, ilegale (antisemite, xenofobe, rasiste etc.) sau fara legatura cu subiectul nu vor fi publicate!

SUMARUL EDIȚIEI