Doi oameni de presă:

Pierre Proudhon şi George Bariţiu

Pierre_Joseph_Proudhon-George-BaritiuPierre Joseph Proudhon (1809-1865) era cam… pamfletar de felu-i. Studiindu-l, remarcăm în scrisul lui un temperament coleric, care a înfierat sistemul valoric al preşedintelui francez Ludovic Napoleon. În opinia lui Proudhon, „proprietatea este un furt”, iar „dacă un proprietar percepe chirie, el de fapt fură munca agonisită a chiriaşului”. Ca membru al Adunării Naţionale a Franţei, în revoluţionarul an 1848, a propus înfiinţarea unei bănci naţionale care să acorde credite fără dobândă muncitorimii, în general, iar atacurile sale virulente din presa vremii l-au silit pe preşedintele Ludovic Napoleon să-l închidă o perioadă. Articolele sale erau atent „filate” de gânditorul Karl Marx, care de altfel a şi căzut în plasa ideilor socialiste ale lui Proudhon, punându-le, mai târziu, în practică.

În vestul imperial al Daciei străbune, ideile proliferate de Proudhon căpătau o altă conotaţie, naţionalistă şi iluministă, mai ales dacă ieşeau de sub condeiul cărturarului transilvan George Bariţiu (1812-1893), la rându-i ziarist, cel care avea să întemeieze presa românească din Ardeal. Două publicaţii, „Gazeta de Transilvania” şi „Foaie pentru minte, inimă şi literatură”, vor ţine stindardul revoluţionar paşoptist al românilor transilvăneni. Privind peste timp, opera de căpătâi a academicianului Bariţiu rămâne, fără doar şi poate, „Părţi alese din istoria Transilvaniei pe două sute de ani în urmă”, pe care orice român adevărat o savurează citind-o de la un capăt la celălalt.

Print Friendly, PDF & Email

Comentariile sunt închise.

Crainou.ro nu este responsabil juridic pentru continutul textelor postate cu titlul de comentariu. Responsabilitatea pentru continutul comentariilor revine, in exclusivitate, autorilor. Comentariile nesemnate (sau neinsotite de o adresa de e-mail valida!), comentariile injurioase, calomnioase, ilegale (antisemite, xenofobe, rasiste etc.) sau fara legatura cu subiectul nu vor fi publicate!

Sumarul ediţiei: