Comuna Dumbrăveni, o comună europeană

primar12Comuna Dumbrăveni este una dintre comunele cu o bogată istorie culturală şi cu tradiţii care vorbesc despre vremurile de neuitat. Este de ajuns să amintim aici că, încă de la începutul secolului XX, Dumbrăveni este prima localitate din România care aşază un bust din bronz care-l reprezintă pe poetul Mihai Eminescu. Boierul Leon Ghica, cu ocazia dezvelirii bustului, adună numeroase personalităţi ale culturii de la acea vreme.

Nu ştim cât adevăr este în faptul că aici s-ar fi născut poetul Mihai Eminescu, deşi există unele surse credibile că în acest sat el ar fi văzut lumina zilei, mai ales că tatăl său, Gheorghe Eminovici, era căminarul boierului Ghica. Trebuie menţionat că marele critic literar George Călinescu a venit în mai multe rânduri la Dumbrăveni la boierul Ghica, criticul fiind îndrăgostit de fiica boierului. Criticul a studiat în biblioteca boierului Ghica, care avea o bibliotecă bogată pentru acele timpuri.

Şi astăzi, tradiţia culturală a comunei Dumbrăveni poate stârni invidia oraşelor din judeţul Suceava şi nu numai, deoarece aici se adună personalităţi de seamă ale culturii româneşti ocazionate de sărbătoarea „Poeţii nemuririi noastre – Mihai Eminescu, Nichita Stănescu, Grigore Vieru şi Adrian Păunescu” şi de ziua de naştere a poetului naţional.

Prezenţa academicienilor Eugen Simion, Mihai Cimpoi, Răzvan Theodorescu, Vasile Tărâţeanu, Nicolae Dabija, Valeriu Matei vorbeşte de la sine despre faptul că puţine localităţi din ţară se pot mândri cu asemenea personalităţi prezente la manifestările dedicate spiritualităţii şi culturii româneşti.

Toate acestea nu s-ar fi putut întâmpla fără aportul deosebit al Primăriei comunei Dumbrăveni, al personalului acesteia şi al consilierilor locali, care au făcut tot ce le stă în putinţă pentru ca manifestările de aici să aibă rezonanţă naţională şi internaţională. Prezenţa marilor nume ale culturii contemporane din Republica Moldova, Ucraina, Germania face ca Dumbrăvenii să aibă de partea sa adevărul de necontestat. Ne facem datoria de onoare să-i numim aici pe primarul comunei, Ioan Pavăl, viceprimarul Sorin Mihăiţă Ababei, secretarul primăriei, Mihai Chiriac, sufletul şi iniţiatorul manifestării „Poeţii nemuririi noastre”, precum şi pe deliberativul local.

Parteneriate de colaborare interinstituţionale

Pe lângă cele arătate mai sus, comuna Dumbrăveni are parteneriate de colaborare interinstituţionale pe linie culturală şi de promovare a tradiţiilor şi valorilor naţionale. Parteneriatul prevede următoarele puncte:

  1. Să ne cunoaştem prin vizite în România, Ucraina şi Republica Moldova;
  2. Realizarea de portofolii de prietenie în scopul cunoaşterii reciproce;
  3. Programul „Eminescu, poet universal”;
  4. Programe artistice cu participarea elevilor de Ziua Copilului şi Ziua Prieteniei;
  5. Întreceri sportive în luna iulie;
  6. Tradiţii şi obiceiuri în perioada sărbătorilor de iarnă.

Aceste puncte ale parteneriatului sunt cu primăriile din Republica Moldova, şi anume cu primăria Copăceni, locul unde a văzut lumina zilei poetul Adrian Păunescu, primăriile localităţilor Mahala şi Iordăneşti din Ucraina. Primăria Dumbrăveni este în tratative de semnare de acorduri de colaborare cu primăria Coloniţa din Republica Moldova şi, de asemenea, în tratative cu primăriile Boian şi Carapciu din Ucraina.

Există şi o relaţie de suflet a Liceului Tehnologic „Mihai Eminescu” din Dumbrăveni cu Liceul „Alexandru cel Bun” din Tighina, Republica Moldova, în mod special cu directoarea Maria Roibu, care a adus în tabără peste 20 de elevi din Basarabia. O relaţie mai mult decât prietenească Dumbrăvenii o au cu primăria Iordăneşti, raionul Hliboca, regiunea Cernăuţi. Întâlnirile dintre personalul celor două primării au pe agendă discuţii în domeniile administraţie, cultură, învăţământ şi educaţie, datini şi obiceiuri. Toate aceste lucruri fac din comuna Dumbrăveni o localitate cunoscută peste hotarele ţării.

Programul Erasmus Plus

Tot comuna Dumbrăveni este cea care, prin programul Erasmus Plus, are relaţii de parteneriat cu următoarele ţări: Turcia, Bulgaria, Slovenia, Italia, Spania, Grecia. Prioritate au cunoscătorii de limbă engleză. În perioada 8-15 martie a.c., un prim grup format din patru elevi şi trei profesori a plecat în Spania, în localitatea Arcos de la Frontera. Proiectul mai are în vedere crearea unor relaţii de prietenie cu elevii din ţările care vor fi vizitate. Legăturile sufleteşti pot fi durabile deoarece fiecare elev va sta la câte o familie de acolo din ţările vizitate. Şi în viitor se vor continua aceste legături, mai ales că alţi elevi, anul acesta, vor merge în Grecia şi Italia. Elevii care au vizitat Spania s-au întors cu un bogat bagaj de cunoştinţe despre locurile unde au călătorit dar, mai presus de orice, între ei s-a legat o prietenie durabilă.

Print Friendly, PDF & Email

Comentariile sunt închise.

Crainou.ro nu este responsabil juridic pentru continutul textelor postate cu titlul de comentariu. Responsabilitatea pentru continutul comentariilor revine, in exclusivitate, autorilor. Comentariile nesemnate (sau neinsotite de o adresa de e-mail valida!), comentariile injurioase, calomnioase, ilegale (antisemite, xenofobe, rasiste etc.) sau fara legatura cu subiectul nu vor fi publicate!

Sumarul ediţiei: