Romanul „Captivi” de Norman Manea, publicat în SUA

Romanul „Captivi” (Polirom, ed. a II-a, 2011) semnat de Norman Manea, considerat a fi „un roman uimitor despre România postbelică, despre limbă, identitate şi pierdere”, a fost publicat în această lună de prestigioasa editură americană New Directions, ne-a informat, din partea Polirom & Cartea Romanească, Any Hariga, precizându-ne printre altele că versiunea în limba engleză, ce reprezintă traducerea ed. a II-a apărute la Polirom, este însoţită de un cuvânt înainte al autorului („În loc de introducere”) şi de o postfaţă semnată de traducătoare, Jean Harris. „Romanul, cenzurat la prima sa apariţie (în România anului 1970 – n.n.), este un elogiu absolut al învinsului. (…) Departe de ispitele evaziunii, romanul dezvoltă o întreagă incursiune psihologică într-un cadru social bine determinat – România anilor ’50”.

„Apreciatul scriitor Norma Manea prezintă într-o perspectivă inovativă, sub aspect caleidoscopic, imagistic şi stilistic, viaţa a trei personaje – un profesor de pian alienat, un inginer reflectând asupra tinereţii sale şi un veteran, supravieţuitor al războiului, care suferă în fiece zi. Structurat pe secţiuni narative independente – primul, al doilea şi al treilea personaj – «Captivi» explorează din punct de vedere social şi psihologic situaţia din România postbelică: pierderea identităţii, un complicat sentiment al vinovăţiei şi trauma supravieţuitorilor războiului, scăpaţi de sub fascism şi intrând în comunism” se arată pe site-ul Editurii New Directions.

Print Friendly, PDF & Email

Comentariile sunt închise.

Crainou.ro nu este responsabil juridic pentru continutul textelor postate cu titlul de comentariu. Responsabilitatea pentru continutul comentariilor revine, in exclusivitate, autorilor. Comentariile nesemnate (sau neinsotite de o adresa de e-mail valida!), comentariile injurioase, calomnioase, ilegale (antisemite, xenofobe, rasiste etc.) sau fara legatura cu subiectul nu vor fi publicate!

Sumarul ediţiei: