În contextul epidemiei de legioneloză din Portugalia

DSP a pus în gardă medicii de familie și infecționiști

În contextul izbucnirii unei epidemii de legioneloză în Portugalia, Direcţia de Sănătate Publică a atenţionat reţeaua medicilor de familie şi a celor infecţionişti din judeţ să acorde o atenţie deosebită pacienţilor care vin din această ţară şi prezintă anumite simptome, îndrumându-i către secţiile de boli infecţioase din spitale.

Potrivit informaţiilor transmise de Institutul de Sănătate Publică din Bucureşti prin DSP Suceava, Portugalia a identificat pe data de 6 noiembrie 2014 o epidemie de legioneloză în trei unităţi administrative din oraşul Vila Franca de Xira, situate la 30 km nord de Lisabona – Póvoa de Santa Iria, Forte da Casa şi Vialonga. Primele 17 cazuri au fost identificate pe data de 7 noiembrie, când a fost declanşată ancheta epidemiologică şi de mediu, până pe 13 noiembrie fiind identificate peste 300 cazuri, din care şapte pacienţi au decedat.

„Potrivit autorităţilor portugheze, aceasta este cea mai mare izbucnire epidemica raportată vreodată în Portugalia şi una din cele mai mari izbucniri epidemice din Uniunea Europeană. Nu a fost identificată sursa de agent patogen şi nu a fost confirmat niciun caz înafara Portugaliei” au precizat reprezentanţii INSP.

Ei recomandă persoanelor care au vizitat Vila Franca de Xira după 1 octombrie 2014 şi care prezintă simptome de legioneloză să se adreseze rapid medicului infecţionist şi să indice posibila lor expunere.

Potrivit medicilor, legioneloza are simptomele unei gripe sau pneumonii şi este provocată de o bacterie care se transmite prin particule de apă şi praf. Boala poate fi severă şi prezintă simptome cum ar fi febră, diaree, mialgii, insuficienţă renală sau hepatică, delir, decesul apărând la 8-12% din cazuri.

Factori de risc cunoscuţi pentru legioneloză sunt vârsta înaintată, sexul masculin, fumatul, afecţiunile pulmonare cronice, diabetul, imuno-deficienţa.

La Suceava, ultimul caz de legioneloză a fost semnalat în 2012.

Comentariile sunt închise.

Crainou.ro nu este responsabil juridic pentru continutul textelor postate cu titlul de comentariu. Responsabilitatea pentru continutul comentariilor revine, in exclusivitate, autorilor. Comentariile nesemnate (sau neinsotite de o adresa de e-mail valida!), comentariile injurioase, calomnioase, ilegale (antisemite, xenofobe, rasiste etc.) sau fara legatura cu subiectul nu vor fi publicate!

SUMARUL EDIȚIEI