23 de plângeri penale pentru firmele care se sustrag de la plata obligaţiilor către buget

> În primele 9 luni ale anului, „tunurile” fost puse pe societăţile care desfăşoară activităţi în domenii cu risc ridicat de producere a evaziunii fiscale > Prejudiciul provocat este de peste 13 milioane de lei, cele mai multe sesizări vizând firme din exploatarea şi prelucrarea lemnului (11), construcţii (5), precum şi din sectorul produselor agroalimentare (5)
 

În primele trei trimestre ale anului 2014, inspectorii Administraţiei Judeţene a Finanţelor Publice Suceava au avut 1.066 de descinderi la contribuabilii persoane juridice, dintre care 80 de inspecţii fiscale generale, 705 de inspecţii fiscale parţiale, 159 de controale inopinate, 35 de controale încrucişate şi 87 de cercetări la faţa locului. Potrivit purtătorului de cuvânt al instituţiei sucevene, Oana Violeta Apetrea, acestea au urmărit verificarea agenţilor economici în ceea ce priveşte modul de calculare, evidenţiere şi virare, în cuantumul şi la termenele stabilite de lege, a obligaţiilor faţă de bugetul de stat. „Prioritate” au avut agenţii economici care desfăşoară activităţi în domenii cu grad de risc ridicat de producere a evaziunii fiscale, precum în energie, alcool, tutun, produse agroalimentare, transport, turism, construcţii, exploatarea lemnului, dar şi cu privire la utilizarea forţei de muncă. Accent s-a pus, totodată, pe verificarea contribuabililor care înregistrează restanţe la plată, a celor care nu depun deconturi sau care au TVA de rambursat mai multe luni în decursul unui an şi nu fac plata acesteia. Conform sursei citate, în urma controalelor inspectorilor fiscali, la bugetul statului urmează a intra sume suplimentare care se ridică la nu mai puţin de 47,63 milioane de lei, valoarea amenzilor aplicate fiind de 161.300 lei. Pe de altă parte, datorită verificărilor făcute de către lucrătorii Administraţiei Judeţene a Finanţelor Publice în primele 9 luni ale acestui an, pierderea fiscală s-a diminuat cu 2,42 de milioane de lei.

Nu în cele din urmă, inspectorii specializaţi au instituit 23 de măsuri asiguratorii, pentru 16,61 milioane lei şi, de asemenea, au întocmit 26 de sesizări penale, pentru un prejudiciu care însumează 13,17 milioane lei.

Sesizările penale au vizat agenţi economici care au ca obiect de activitate exploatarea şi prelucrarea lemnului (11 sesizări penale pentru un prejudiciu care totalizează 8 milioane de lei); construcţiile (5 sesizări penale pentru 6,38 milioane de lei prejudiciu; transporturile (3 sesizări penale cu pagube de 82.276 lei); produsele agroalimentare (5 sesizări penale cu prejudiciu de 1,5 milioane de lei), precum şi turismul, cu o sesizare penală. În 3 trimestre ale anului, la contribuabilii persoane fizice au fost întreprinse 915 acţiuni de control, dintre care: 834 de inspecţii fiscale generale, 49 de inspecţii fiscale parţiale, 9 controale inopinate, un control încrucişat şi 22 de cercetări la faţa locului. 

Print Friendly, PDF & Email

Comentariile sunt închise.

Crainou.ro nu este responsabil juridic pentru continutul textelor postate cu titlul de comentariu. Responsabilitatea pentru continutul comentariilor revine, in exclusivitate, autorilor. Comentariile nesemnate (sau neinsotite de o adresa de e-mail valida!), comentariile injurioase, calomnioase, ilegale (antisemite, xenofobe, rasiste etc.) sau fara legatura cu subiectul nu vor fi publicate!

Sumarul ediţiei: