De Ziua Mondială a Diabetului, medicii diabetologi atrag atenția:

Un stil de viață sănătos poate preveni peste 70% din cazurile de diabet zaharat

Ziua Mondială a Diabetului din 14 noiembrie va fi marcată pe parcursul întregii săptămâni, fiind un prilej ca specialiștii Centrului de Diabet, Nutriție și Boli Metabolice Suceava să aducă în discuție rolul alimentației sănătoase în prevenirea diabetului zaharat. Ei au pus accent pe importanța unui mic dejun sănătos, fiind de părere că „Sănătatea se cunoaște de dimineață!”, acesta fiind și mottoul Zilei Mondiale a Diabetului.
 

Dr. Gabriela Crețeanu: „Trebuie să punem și mai mult accentul pe responsabilizarea publicului” Aproximativ două milioane de români trăiesc cu diabet zaharat și alte peste trei milioane de persoane au prediabet, arată rezultatele studiului epidemiologic PREDATORR, anunțate în 2014. Deși afecțiunea poate fi prevenită, studiul mai arată că prevalența diabetului zaharat în regiunea nord-estică a țării, regiune din care face parte și județul Suceava, este de 12,38%. „Rezultatele studiului epidemiologic PREDATORR ne arată că trebuie să punem și mai mult accentul pe responsabilizarea publicului și a persoanelor cu diabet pentru a adopta măsurile necesare atât în prevenirea, cât și în controlul acestei maladii severe. Vorbim de o serie de comportamente sănătoase, care împreună cu tratamentul recomandat de medicul diabetolog pot preveni complicațiile severe ale diabetului. Iar alimentația sănătoasă are un rol extrem de important în această ecuație” a declarat dr. Gabriela Crețeanu, șeful Centrului de Diabet, Nutriție și Boli Metabolice Suceava. Ea a explicat că din 1987, când s-a înființat la Policlinica Suceava primul cabinet de diabet, și până acum, în județul Suceava au fost înregistrate 33.400 de persoane cu diabet zaharat, iar la nivelul județului, anual, sunt luați în evidență 1800 de bolnavi cu diabet. La Secția de Diabet, Nutriție și Boli Metabolice de la Spitalul Județean Suceava sunt internați 1300 de pacienți anual, iar, în general, în cabinetele de diabet din tot județul sunt consultate circa 50.000 de persoane, tot anual. „Trăim o epidemie de diabet, în lume sunt 400 de milioane de persoane cu diabet” a declarat ieri, în cadrul unei conferințe de presă, medicul specialist diabetolog Gabriela Crețeanu. Ea a explicat că obezitatea, lipsa mișcării, alimentația nesănătoasă, consumul exagerat de alcool sunt factori de risc pentru diabetul zaharat și pentru bolile cardiovasculare. Având în vedere că peste 70% din cazurile de diabet zaharat de tip 2 pot fi prevenite prin adoptarea unui stil de viață sănătos, bazat în principal pe o alimentație echilibrată și pe educație fizică moderată, medicul diabetolog Gabriela Crețeanu insistând asupra acestora. Ea a recomandat evitarea consumului de alimente nesănătoase, respectarea orelor de masă și a celor de somn, aducând în discuție cea mai importantă și bogată în calorii masă a zilei, micul dejun. Ea a spus că micul dejun trebuie să presupună un aport suficient de vitamine și fibre, iar mesele mai bogate în calorii trebuie luate în prima parte a zilei, pentru a avea o mai bună concentrare și a crește capacitatea cognitivă. Dr. Gabriela Crețeanu a mai recomandat citirea cu atenție a conținutului etichetelor de pe produsele alimentare, pentru a ne feri astfel de alimentele nesănătoase. Dr. Simona Clus: „Părinții trebuie să dea copiilor «un exemplu de alimentație sănătoasă»” Medicul diabetolog Simona Clus a explicat că un mic dejun sănătos trebuie să cuprindă cereale de porumb sau ovăz pentru a aduce organismului necesarul de fibre, apoi iaurt, lapte, fructe, brânzeturi și chiar ouă, acestea din urmă consumate ponderat. De asemenea, ea a recomandat părinților să ia micul dejun împreună cu copiii lor, pentru a le da „un exemplu de alimentație sănătoasă”, care îi va ajuta în viitor în prevenirea obezității și îmbolnăvirilor. Educația terapeutică în rândul pacienților cu diabet, „cea mai importantă parte a tratamentului” În cadrul conferinței de presă, as. med. Corina Apetroaie a vorbit despre educația terapeutică în rândul pacienților cu diabet, considerată a fi „cea mai importantă parte a tratamentului”. Ea a precizat că, pentru a preveni complicațiile, este necesară menținerea în stare normală a altor parametri, în afară de glicemie, precum tensiunea arterială, e nevoie de controlul stării de stres, de determinarea periodică a glicemiei, de consultații periodice la medicul specialist. Psihologul Ștefan Țugui a vorbit despre rolul psihologului în viața pacientului cu diabet, intervenția lui având în vedere relația diabet – stres, alimentația, acceptarea diagnosticului, relația dintre diabet și depresie. El a explicat că un bun management al stresului va însemna un bun management al glucozei din sânge, că diabetul nu doare și nu are simptomatologie aparte, de aceea mulți pacienți își neagă diagnosticul. De asemenea, a precizat că pacienții cu diabet prezintă un risc de două ori mai mare de a face depresie, dar că prin tratarea depresiei se reglează nivelul glicemiei. În 11 centre de diabet din România se desfășoară proiectul „Sănătatea se cunoaște de dimineață!”, care se aliniază la recomandările Federației Internaționale de Diabet, legate de Ziua Mondială de Luptă împotriva Diabetului Zaharat 2014. 

Print Friendly, PDF & Email

Comentariile sunt închise.

Crainou.ro nu este responsabil juridic pentru continutul textelor postate cu titlul de comentariu. Responsabilitatea pentru continutul comentariilor revine, in exclusivitate, autorilor. Comentariile nesemnate (sau neinsotite de o adresa de e-mail valida!), comentariile injurioase, calomnioase, ilegale (antisemite, xenofobe, rasiste etc.) sau fara legatura cu subiectul nu vor fi publicate!

Sumarul ediţiei: