Copacul

De la ieșirea din Adâncata și până la Șerbănești, șoseaua către Dorohoi era străjuită de plopi uriași. Existența lor de-o parte și de alta a șoselei expuse iarna viscolelor marca drumul, inclusiv pentru cunoscătorii acestuia. Vara induceau o impresie de bine cu umbra lor, atenuând senzația de deșert în puterea deplină a soarelui. Parcă și furtuna era mai ușor de suportat sub ocrotirea lor.
 

Dumitru TEODORESCU

Au fost tăiați. Pentru că, este drept, la intrarea în Călugăreni, câțiva au fost răvășiți de furtuni, ramuri mari prăbușindu-se, unele în șosea. Apoi, zice-se, au fost tăiați pentru că sunt prea bătrâni. Sau, dacă mai pot fi buni la ceva, adică să fie transformați în cherestea, cam acum ar fi momentul doborârii lor. Sau că, din cauza transformării lor în ucigași în cazul accidentului soldat cu intrarea cu viteză a mașinii în trunchiul arborelui, trebuie eliminate aceste veritabile repere ale morții. Sau, deși e prea puțin credibilă o asemenea aserțiune la câtă grijă manifestă autoritățile față de om astăzi, umbresc ogoarele oamenilor, diminuându-le semnificativ recoltele. Etc. Ceva provoacă jalea călătorului care străbate pe acest drum către țintele sale și are drept termen de comparație măcar o călătorie anterioară. Nimeni, nici măcar cei ce-și asumă argumentele de mai sus, nu se bucură la vederea uriașelor cioate, unele devenite deja tufișuri prin lăstărirea puternică a locului de unde a dispărut bătrânul arbore. Cioate în care, izbindu-te cu autoturismul, mori la fel de ușor ca și cum te-ai fi izbit în ditamai copacul. Și nu se mai bucură nimeni când descoperă în sfârșit că „demolatorii” n-au plantat deja vreun copăcel care să crească falnic, luând astfel locul veteranilor. Ceea ce înseamnă că tăierea copacului este la noi mai lege decât legea plantării copacului. Căci ce mare pagubă este să tai câteva zeci de copaci când se taie ditamai pădurile?!

Print Friendly, PDF & Email

Comentariile sunt închise.

Crainou.ro nu este responsabil juridic pentru continutul textelor postate cu titlul de comentariu. Responsabilitatea pentru continutul comentariilor revine, in exclusivitate, autorilor. Comentariile nesemnate (sau neinsotite de o adresa de e-mail valida!), comentariile injurioase, calomnioase, ilegale (antisemite, xenofobe, rasiste etc.) sau fara legatura cu subiectul nu vor fi publicate!

Sumarul ediţiei: