Târgurile de animale din județul Suceava, închise din cauza bolii limbii albastre

> Pe lângă focarul de boală din județul Botoșani, declarat în urmă cu o săptămână, ieri a apărut o suspiciune la o bovină din județul Neamț
 

Târgurile de animale din județul Suceava vor fi închise până pe 5 octombrie, ca o măsură care să prevină răspândirea bolii limbii albastre, a anunțat ieri directorul Direcției Sanitare Veterinare și pentru Siguranța Alimentelor, Leon Postolache. El a precizat că decizia aparține Autorității Naționale Sanitare Veterinare și pentru Siguranța Alimentelor care, printr-un ordin, a interzis circulația animalelor receptive pe teritoriul județului. Aceasta după ce, pe lângă focarul de boală din județul Botoșani, declarat în urmă cu o săptămână, o suspiciune la o bovină a apărut ieri, în județul Neamț. „Având în vedere dinamica bolii, intervalul scurt de timp în care s-a extins în țara noastră, precum și perioada de activitate a vectorilor bolii, ANSVSA, prin DSVSA, a impus, conform regulamentelor europene, restricționarea libertății de mișcare a animalelor în teritoriu, ieșirea acestora din zonele de protecție fiind interzisă” a subliniat Leon Postolache. Important este de precizat, de asemenea, că, date fiind circumstanțele amintite, până pe 5 octombrie proprietarii de stâne nu au voie să părăsească amplasamentele pe care le ocupă în prezent. Inspectorii DSVSA, împreună cu lucrătorii Inspectoratului de Poliție Județean, vor face controale în toate târgurile și piețele din județ, echipele mixte verificând modul în care sunt respectate prevederile referitoare la interzicerea comercializării animalelor. Boala limbii albastre, reamintim, afectează în principal oile, caprele și vacile, agentul cauză fiind un virus transmis în special de țânțari. Maladia are un caracter sezonier, fiind frecvent întâlnită înspre sfârșitul verii, în perioadele ploioase, în care numărul insectelor hematofage este în creștere. Ca măsuri de prevenire și combatere sunt recomandate reducerea numărului de țânțari prin dezinsecții în zonele cu prezență masivă acestora, inclusiv în adăposturile pentru animale. Important de precizat este că atât carnea, cât și laptele, inclusiv produsele obținute din acestea „se pot folosi fără nicio restricție”. Prefectul Florin Sinescu, în calitate de președinte al Unității Locale de Decizie a precizat la rândul său că în perioada 9 septembrie – 5 octombrie a.c., Direcția Sanitară Veterinară și pentru Siguranța Alimentelor Suceava, Inspectoratul Județean de Poliție și primarii unităților administrativ teritoriale vor efectua controale în toate târgurile și oboarele de pe teritoriul județului. Vor fi verificate cele 21 de târguri și oboare, atât cele autorizate, cât și cele neautorizate. Timp de o lună nu vor fi comercializate animale în județul Suceava. (…) Totodată, primarii unităților administrativ-teritoriale și medicii veterinari vor trebui să ia măsuri ca animalele aparținând cetățenilor care vor merge direct la sacrificare să fie transportate conform legii, cu autovehicule dezinfectate. Facem un apel către populație ca, la cel mai mic semn de suspiciune de boală, să anunțe autoritățile” a precizat Florin Sinescu.

Print Friendly, PDF & Email

Comentariile sunt închise.

Crainou.ro nu este responsabil juridic pentru continutul textelor postate cu titlul de comentariu. Responsabilitatea pentru continutul comentariilor revine, in exclusivitate, autorilor. Comentariile nesemnate (sau neinsotite de o adresa de e-mail valida!), comentariile injurioase, calomnioase, ilegale (antisemite, xenofobe, rasiste etc.) sau fara legatura cu subiectul nu vor fi publicate!

Sumarul ediţiei: