Zeci de suceveni la beatificarea episcopului martir Anton Durcovici

Aproximativ 100 de pelerini catolici suceveni, de toate vârstele, au participat sâmbătă la liturghia de beatificare a episcopului martir Anton Durcovici, desfășurată pe stadionul „Emil Alexandrescu” din Iași.
 

Aproape 70 de persoane au plecat la Iași cu două mijloace de transport puse la dispoziție de parohie, printre acestea fiind și o parte a corului „Alma Rema” al Bisericii „Sf. Nepomuk”, selectat pentru a cânta la ceremonie în corul reunit din mai multe parohii catolice din toată țara. Alte zeci de oameni din Suceava au plecat pe cont propriu în dorința de a fi martorii unui eveniment spiritual unic poate într-o viață, beatificarea unui om al bisericii ce va fi în curând canonizat și intrat astfel în calendarul sfinților. Pe stadionul din Iași au fost prezenți peste 20.000 de pelerini din toată țara, dar și din Austria, Germania, Italia, Spania, Polonia, Ungaria. Sute de mașini și autocare au umplut Iașul înainte de liturghie, din ele revărsându-se spre locul desfășurării liturghiei de beatificare de tineri, adulți și vârstnici, foarte mulți în costumele populare ale zonelor de unde proveneau. Decretul de beatificare a episcopului de Iași Anton Durcovici a fost semnat în luna noiembrie a anului trecut de Papa Francisc, după un proces care a durat 18 ani. Slujba de beatificare a fost oficiată de mai mulți episcopi, dar și de cardinalul Angelo Amato, trimis al Papei Francisc, cel care a citit pelerinilor decretul papal de beatificare. Oficial, Anton Durcovici, episcop martir, a fost proclamat „Fericit”, ceea ce înseamnă că, după canonizare, va fi trecut în calendarul Diecezei în data de 10 decembrie, ziua morții sale, și va fi recunoscut pe teritoriul României. „O piedică în drumul spre comunism” Monseniorul Anton Durcovici a fost episcop de Iași după cel de-al Doilea Război Mondial. În anul 1949 a fost arestat ca fiind „o piedică în drumul spre comunism” și pentru opoziția pe față pe care a manifestat-o față de acest regim. Episcopul a murit în închisoare la data de 10 decembrie 1951, după doi ani și jumătate cât a fost purtat între Jilava și Sighet, doi ani și jumătate de interogatorii, bătăi, înfometare, pe care le-a răbdat ca un martir, fără să se dezică o clipă de credință. Cei care erau închiși împreună cu el au povestit despre toate acestea, dar și despre faptul că Anton Durcovici a murit singur în celula în care fusese izolat și că trupul său a fost scos noaptea din închisoare, cu o căruța cu care era transportat gunoiul. Nu se știe nici până astăzi locul exact din cimitirul Sighet în care a fost îngropat episcopul martir de Iași.

Print Friendly, PDF & Email

Comentariile sunt închise.

Crainou.ro nu este responsabil juridic pentru continutul textelor postate cu titlul de comentariu. Responsabilitatea pentru continutul comentariilor revine, in exclusivitate, autorilor. Comentariile nesemnate (sau neinsotite de o adresa de e-mail valida!), comentariile injurioase, calomnioase, ilegale (antisemite, xenofobe, rasiste etc.) sau fara legatura cu subiectul nu vor fi publicate!

Sumarul ediţiei: