Ziua Europei

Proiecte pe bani europeni în fiecare localitate suceveană

> „Programarea este cheia succesului în Europa și va trebui să o aducem și la noi acasă”, susține șeful administrativului județean sucevean, Cătălin Nechifor
Autoritățile județene sucevene așteaptă răspunsul Comisiei Europene la Acordul-cadru de finanțare pentru perioada 2014-2020, înaintat de România la Bruxelles. Președintele Consiliului Județean Suceava, Cătălin Nechifor, a declarat ieri, într-o conferință de presă prilejuită de aniversarea Zilei Europei, că județul Suceava va avea ca prioritate, în noul „șeptenal” european, depunerea de proiecte de infrastructură de alimentare cu apă, canalizare, tratare-epurare și de drumuri județene, precum și altele privind dotările imobilelor de utilitate publică, precum unitățile școlare și căminele culturale.
 

Cătălin Nechifor

„Urmează să discutăm în concret cu primarii din județ, astfel încât, în perioada care vine, să «adresăm» cu proiecte pe bani europeni fiecare localitate suceveană. Efortul este unul consistent, însă planul nostru este ca, odată știindu-se liniile de finanțare, programele operaționale, ghidurile de finanțare, să purtăm discuții cu toți primarii, indiferent de culoarea politică, astfel încât să nu fim extrem de concurențiali”, subliniază șeful administrației județene. Nechifor adoptă această poziție după ce, în programarea europeană 2007-2014, anumite criterii de punctare a cererilor de finanțare, mai ales cele din cadrul Măsurii 3.3.2, „Renovarea, dezvoltarea satelor, îmbunătățirea serviciilor de bază pentru economia și populația rurală și punerea în valoare a moștenirii rurale”, i-au pus pe mulți șefi de administrații locale în situația de a depune proiecte fără șanse de aprobare. „Astfel, s-au pierdut resurse, pentru că studiile și proiectele costă bani și, din păcate, foarte multe dintre ele nu au fost finanțate”, a reliefat Cătălin Nechifor. El este de părere că noile proiecte vor fi promovate în funcție de nevoile prioritare ale comunităților locale, în acest mod putându-se evita risipa de resurse financiare și concurența „oarbă” între unitățile administrativ-teritoriale, obținându-se, în schimb, o accedere mai eficientă la fondurile comunitare nerambursabile. Șeful executivului județean sucevean se exprimă în favoarea unei mai stricte programări, chiar dacă planificarea, prin celebrele „cincinale” comuniste, mai este și astăzi la originea multor prejudecăți. „Am lucrat pe integrare europeană, în domeniul proiectelor europene, am fost și europarlamentar, și pot să spun că acest cuvânt, programarea – care poate nu place – este cheia succesului în Europa, și va trebui să o aducem și la noi acasă”, a explicat Cătălin Nechifor. România a depus, pe 31 martie, la Uniunea Europeană, Acordul-cadru de finanțare pentru perioada 2014-2020, Comisia Europeană având la dispoziție 90 de zile pentru a da un răspuns oficial autorităților de la București. Documentul a fost asumat în urma discuțiilor multiple dintre reprezentanții părții române și cei ai Comisiei Europene, Acordul-cadru incluzând toate programele operaționale și axele de finanțare, pe domenii de activitate.

Print Friendly, PDF & Email

Comentariile sunt închise.

Crainou.ro nu este responsabil juridic pentru continutul textelor postate cu titlul de comentariu. Responsabilitatea pentru continutul comentariilor revine, in exclusivitate, autorilor. Comentariile nesemnate (sau neinsotite de o adresa de e-mail valida!), comentariile injurioase, calomnioase, ilegale (antisemite, xenofobe, rasiste etc.) sau fara legatura cu subiectul nu vor fi publicate!

Sumarul ediţiei: