Cum se vede

Din rapoarte internaționale conținând evaluări a libertății presei, difuzate cu prilejul zilei mondiale din acest an și pe care le-am avut în vedere într-un text anterior, reieșea că România ar sta bine la acest capitol. Un alt document însă, vizând anume țara noastră (Raportul FreeEx 2013 – „Libertatea presei în România”, nu e tocmai de aceeași opinie.
 

L.D. CLEMENT

Se arată, printre altele, că „o parte semnificativă a presei este în continuare folosită de patroni ca armă în vederea obținerii unor avantaje politice și economice sau pentru a pune presiune pe justiție”, dar și că „situația precară a jurnalistului în raport cu patronatul s-a amplificat” în contextul crizei (care a ucis ziare ori le-a făcut „virtuale”), nu în cele din urmă au fost (în 2013) jurnaliști demiși „abuziv”, plătiți cu întârziere, iar „mulți (…) plătiți pe drepturi de autor”, la care s-ar adăuga faptul că, expirând (în februarie 2014) Contractul colectiv de muncă la nivel de ramură, „statutul jurnalistului este vulnerabilizat și mai mult”. Astfel că, prescurtând și coroborând informații de deunăzi și de acum, s-ar putea înțelege că, la noi, presa se va fi văzând liberă (într-un peisaj european sau în comparație cu state unde situația e extrem de gravă), dar jurnaliștii mai puțin. Altfel spus, presa (ca produs și afacere) se descurcă ea cumva, însă jurnalismul (ca meserie și meseriași) e în (mai) mare suferință.

Print Friendly, PDF & Email

Comentariile sunt închise.

Crainou.ro nu este responsabil juridic pentru continutul textelor postate cu titlul de comentariu. Responsabilitatea pentru continutul comentariilor revine, in exclusivitate, autorilor. Comentariile nesemnate (sau neinsotite de o adresa de e-mail valida!), comentariile injurioase, calomnioase, ilegale (antisemite, xenofobe, rasiste etc.) sau fara legatura cu subiectul nu vor fi publicate!

Sumarul ediţiei: