Desenând și scriind cu inima

Superbă carte a văzut lumina tiparului, avându-i ca autori pe Radu Bercea și Ion Drăgușanul. ,,Galeria Personalităților Bucovinene”, apărută la Editura Mușatinii din Suceava, lansată recent și la Rădăuți, amintește de o cunoscută bijuterie interbelică – ,,Antologia Rădăuțeană” a lui A.R. Zaharia, tipărită în urmă cu mai bine de șaptezeci de ani.
 

Galeria începe cu Dositei Herescu și Karl Freiherr von Enzeberg (născuți prin anii 1700) și se sfârșește cu Platon Pardău și Florin Piersic. Dacă din aproximativ 200 de personalități a căror memorie este recuperată unsprezece se află în viață, una din aceste personalități este chiar rădăuțeanul Gruia Bodnărescu, care a împlinit 90 de ani la începutul lunii aprilie. Prin generozitatea lui Ion Drăgușanul i-am putut dărui și domnului Gruia Bodnărescu splendida lucrare în care s-a regăsit cu extrem entuziasm. ,,Sunt onorat să mă aflu aici, mai ales că pe mulți dintre cei pe care i-am descoperit în paginile cărții i-am cunoscut personal” a exclamat distinsul poet. ,,Străduindu-ne să umplem un gol, în măsura puterilor noastre și a nevoii românilor de memorie (recuperările adevărate pot fi găsite în zecile de cărți despre istoria și spiritualitatea Bucovinei pe care le-am scris), încredințăm galeria celor vrednici de Bucovina filelor de carte, dar fără a uita totalul dezinteres instituțional administrativ față de o astfel de întreprindere” mărturisesc autorii, prefațându-și astfel cartea demnă de toată admirația. Desenele realizate de Radu Bercea, având ca temei o serie de fotografii de odinioară, sunt pline de mister și de bunătatea inimii, oglindă a celui care își iubește opera. Practic, toate portretele par să zâmbească; tandru, șăgalnic, amar, cu înțelepciune, meditativ. Când nu poate fi văzut la colțurile gurii, zâmbetul apare insidios în cuta ochilor sau arcuirea obrazului. Dovadă că artistul Radu Bercea are un suflet senin. Ion Drăgușanul și Radu Bercea duc la bun sfârșit un demers rar, pe care poate nu-l vor înțelege contemporanii. Cu siguranță, marile nume ale Bucovinei îl merită cu prisosință.

Print Friendly, PDF & Email

Comentariile sunt închise.

Crainou.ro nu este responsabil juridic pentru continutul textelor postate cu titlul de comentariu. Responsabilitatea pentru continutul comentariilor revine, in exclusivitate, autorilor. Comentariile nesemnate (sau neinsotite de o adresa de e-mail valida!), comentariile injurioase, calomnioase, ilegale (antisemite, xenofobe, rasiste etc.) sau fara legatura cu subiectul nu vor fi publicate!

Sumarul ediţiei: