Proiect (în sfârșit) adjudecat

Mănăstirea Putna a trebuit să ducă un adevărat război pentru a i se recunoaște proprietatea asupra terenului pe care Voievodul Ștefan a înălțat-o. Probabil că, în contextul celuilalt război, cel privind retrocedarea Fondului Bisericesc, Mănăstirea a avut și ea de înfruntat potrivniciile statului, care, prin Direcția Finanțelor Publice a județului, a contestat în instanță sentința favorabilă obștii călugărești de acolo. Contestație admisă hăt dincolo de limitele legii (după aproape cinci luni de la pronunțare!), multisecularului și celebrului așezământ monahal de acolo nerecunoscându-i-se proprietatea asupra pământului în care, între alții, își doarme somnul de veci și Ștefan cel Mare și Sfânt, voievod pe care și l-au „revendicat” câțiva strângători moderni de biruri.
 

Dumitru TEODORESCU

După apelul depus de finanțiștii suceveni, instanța a recunoscut până la urmă mănăstirii proprietatea asupra celor aproape 15 ha pe care este așezată. Victorie importantă, dacă poate fi numită victorie înfrângerea unui pâlc de tătari prădători, puși pe zarvă… Nu știți mulți dintre dvs., cu siguranță, că starețului mănăstirii, vrednicului prea cuvios Melchisedec Velnic, nu i-ar fi trebuit neapărat zapisul contestat de câțiva zarafi moderni ai Bucovinei, dacă n-ar fi încercat să obțină finanțare europeană pentru un proiect asemănător celor în urma cărora mănăstirile de maici de la Sucevița și Mitocu Dragomirnei și-au rezolvat probleme importante de restaurare, modernizare și conservare. Iată, ultima mănăstire pomenită, cea de la Dragomirna, se află pe o listă europeană de valori culturale remarcabile, fiind nominalizată între alte 26 de obiective pentru un premiu european. Notăm aici că este important să votăm (am scris deja în ziar cum și de ce) pe internet pentru a o susține. Proiectul Putnei datează din 2009. El solicită fonduri nerambursabile pentru „Restaurare, modernizare și conservare a patrimoniului cultural național și a infrastructurii conexe la Mănăstirea Putna”. Documentația întocmită de beneficiari a fost însă neacceptată de finanțatori pentru că un document important al dosarului, cel ce dovedește că mănăstirea este proprietara obiectivului țintă și a terenului pe care acesta este amplasat, lipsea. Un adevărat război a trebuit purtat, cum am notat deja, pentru ca statul român să accepte că proprietară este mănăstirea asupra pământului donat de Voievod. Pre mulți i-ar fi scurtat cu un cap Ștefan, dacă ar fi fost confruntat cu o asemenea îndrăzneală… Ieri, viceprim-ministrul Liviu Dragnea, ministrul dezvoltării regionale și administrației publice, a semnat contractul de finanțare. Devine astfel posibil ca, la împlinirea a 550 de ani de la punerea pietrei de temelie a Mănăstirii Putna, în 2016, complexul monahal de acolo să arate așa cum l-au imaginat deja cei ce i-au întocmit proiectul de restaurare tocmai semnat.

Print Friendly, PDF & Email

Comentariile sunt închise.

Crainou.ro nu este responsabil juridic pentru continutul textelor postate cu titlul de comentariu. Responsabilitatea pentru continutul comentariilor revine, in exclusivitate, autorilor. Comentariile nesemnate (sau neinsotite de o adresa de e-mail valida!), comentariile injurioase, calomnioase, ilegale (antisemite, xenofobe, rasiste etc.) sau fara legatura cu subiectul nu vor fi publicate!

Sumarul ediţiei: