Ultimul dintre revoluționarii ucraineni spitalizați la București s-a întors acasă

Joi, 20 martie, la ora 17, cetățeanul ucrainean Mykhailo Zadniprianskey, care a primit îngrijiri medicale în capitala României, a trecut granița de stat prin Vama Siret.
 

Menționăm că luni, 10 martie, și miercuri, 12 martie, prin același loc au fost transportați, de la București, și alți 10 revoluționari ucraineni. Cele 11 persoane, victime ale conflictelor sângeroase din Kiev, au beneficiat, în cadrul unei misiunii umanitare a autorităților române, de asistență medicală la patru spitale din Capitală. Ei fuseseră aduși în țară sâmbătă, 1 martie, cu un avion militar. Tânărul Mykhailo Zadniprianskey (28 de ani) a fost internat la Spitalul Clinic Universitar și este unul dintre cei patru care au suferit intervenții chirurgicale, ca urmare a rănilor căpătate de la gloanțe și grenade. Alături de el, în Vama Siret, s-a aflat consulul general al Ucrainei la Suceava, dl Vasyli Boeciko. „În România am stat trei săptămâni. Am beneficiat de toată atenția medicilor. Mulțumesc mult acestora pentru nivelul de profesionalism și pentru îngrijirea acordată. Am fost vizitat de mulți etnici ucraineni. Cât am stat în București am reușit să învăț și câteva cuvinte românești” ne-a povestit Mykhailo Zadniprianskey. Amintirile legate de perioada în care a demonstrat în centrul Kievului sunt puternice: „Noi, tinerii, am luptat pentru un viitor european, împotriva corupției vechiului regim. Am demonstrat pașnic pentru apărarea drepturilor omului. Cei mai vârstnici nu au fost, nu au călătorit în țările europene. Noi, tinerii, da. Am văzut standardul ridicat de trai și valorile democratice. Am ieșit în stradă după ce, cu doar trei săptămâni înainte de Acordul de Asociere de la Vilnius, ex-președintele nostru a decis să nu-l mai semneze. (…) Cât despre situația din Crimeea… Aici este o agresiune clară asupra Ucrainei. Avem nevoie de susținerea Uniunii Europene. Important este ca țările civilizate să nu recunoască referendumul și deciziile luate de cei de acolo.” Mykhailo Zadniprianskey va fi în continuare sub îngrijire medicală, la Cernăuți și la Kiev. „În Ucraina, demnitatea umană este o normă de viață. Este o zicală veche a cazacilor ucraineni, care se traduce cam așa: «Haideți să ne respectăm, fiindcă merităm acest lucru!». După această zicală se conduce Maidanul…”, scria jurnalistul rus Matvei Ganapolskiy, în articolul „De ce are Ucraina demnitate?”, în publicația „Moskovskij Komsomolets”, nr. 6401 din 4 decembrie 2013. Nu știu dacă jurnalistul rus mai scrie… sau nu, dar știu că, prin gestul făcut de autoritățile române, pentru cele 11 persoane, s-au dovedit încă odată adevărate spusele bătrânilor noștri: „Omenia omenie cere și cinstea cinste”.

Print Friendly, PDF & Email
Etichete:

Comentariile sunt închise.

Crainou.ro nu este responsabil juridic pentru continutul textelor postate cu titlul de comentariu. Responsabilitatea pentru continutul comentariilor revine, in exclusivitate, autorilor. Comentariile nesemnate (sau neinsotite de o adresa de e-mail valida!), comentariile injurioase, calomnioase, ilegale (antisemite, xenofobe, rasiste etc.) sau fara legatura cu subiectul nu vor fi publicate!

Sumarul ediţiei: