Republica Moldova la poarta Uniunii Europene

Primul stat care recunoaște independența Republicii Moldova este România. Ar fi fost nefiresc să nu le recunoaștem independența fraților de peste Prut.
 

În tot acest timp, pe teritoriul dintre Prut și Nistru au avut loc evenimente care au culminat și cu un război fratricid, războiul de pe malurile Nistrului din primăvara și vara anului 1992. Țara noastră a avut un rol determinant în asigurarea democrației societății din stânga Prutului. Bucureștiul a făcut tot ce i-a stat în putință ca să ajute Chișinăul și, să nu se uite faptul că, de-a lungul anilor, a existat o relație bună în ceea ce privește atmosfera politică, exceptând perioada comunistă în care relația București-Chișinău se apropia de cota zero, din punct de vedere politic. Întâlnirile dintre guvernanții români și guvernanții democratici de la Chișinău au adus beneficii morale românilor basarabeni dintre Prut și Nistru. S-au făcut eforturi, din partea statului român, morale și financiare. Au fost alocate sume importante pentru învățământul din Republica Moldova și s-au plătit, din partea statului român, milioane de lei pentru tinerii care își desăvârșesc studiile în România, indiferent că aceștia sunt elevi, studenți sau masteranzi. Toate acestea nu ar fi fost posibile fără existența unui regim democratic la Chișinău, care să asigure drepturile și libertățile cetățenești. Fără aportul populației din stânga Prutului nu ar fi fost posibilă emanciparea și apropierea țării de UE. Astăzi, o parte a țărilor din Estul Europei fac parte din UE. Mai mult, și cele trei Țări Baltice: Letonia, Lituania și Estonia, din fostul URSS, fac parte din Uniunea Europeană, iar Republica Moldova urmează să se integreze și ea în UE, alături de viitoarele țări candidate Georgia și Armenia. Ajutorul dat de guvernul României în ultima perioadă guvernului Republicii Moldova, guvern constituit din membrii partidelor din Alianța pentru Integrare Europeană, face ca Chișinăul să fie cu un pas mai aproape de Uniunea Europeană. Viitorul Republicii Moldova nu poate fi decât în Uniunea Europeană, drum care, obligatoriu, trece și prin București. Întâlnirile la nivel înalt dintre guvernanții români și basarabeni deschid un drum fără opreliști spre Bruxelles. Personalități de marcă ale vieții politice și culturale din Republica Moldova vin spre București cu propuneri care să desăvârșească integrarea economică și culturală în Uniunea Europeană. Situația existentă de la Chișinău, în ciuda unui optimism afișat de cei din Alianța pentru Integrare Europeană (AIE), pare a avea însă și unele părți în ceață din cauza comuniștilor, care continuă să atace democrația, îndemnându-și adepții să privească spre Soare Răsare, spre Steluța Roșie de la Kremlin. Așteptăm ca viitorul să arate că românii basarabeni au dreptul la o viață liberă ca cetățeni ai Uniunii Europene.

Print Friendly, PDF & Email

Comentariile sunt închise.

Crainou.ro nu este responsabil juridic pentru continutul textelor postate cu titlul de comentariu. Responsabilitatea pentru continutul comentariilor revine, in exclusivitate, autorilor. Comentariile nesemnate (sau neinsotite de o adresa de e-mail valida!), comentariile injurioase, calomnioase, ilegale (antisemite, xenofobe, rasiste etc.) sau fara legatura cu subiectul nu vor fi publicate!

Sumarul ediţiei: