Aproape de finele primului trimestru

Consilierii locali au hotărât să dea liber banilor pentru finanțarea sportului sucevean

> „Din păcate, în ultimii 10 ani de zile, Primăria municipiului Suceava este singurul finanțator al sportului sucevean” a relevat primarul Ion Lungu
La a treia încercare, consilierii locali suceveni au reușit să cadă de acord asupra sumelor destinate finanțării ramurilor sportive din municipiul Suceava. Astfel, în ședința extraordinară de ieri a deliberativului, Programul anual al finanțărilor nerambursabile din fonduri publice locale a fost votat în unanimitate, adică cu 18 voturi din partea a tot atâția consilieri prezenți. Pentru a asigura inclusiv finanțarea a încă 4 ramuri sportive, care nu fuseseră prinse în program, o altă hotărâre a consilierilor a consacrat suplimentarea cu 40.000 de lei a sumei prinse inițial la capitolul sport.
 

La propunerea șefului executivului, Ion Lungu, banii sunt luați din disponibilitățile Fondului de rezervă al bugetului local, care, potrivit primarului, înaintea ședinței era în valoare de 100.000 de lei. În cauză sunt ciclismul, înotul, tenisul de masă și șahul, în așa fel încât la licitația de proiecte pentru adjudecarea finanțării nerambursabile va fi scos un total de 2,54 de milioane de lei. Astfel, handbalul masculin, prin C.S. „Universitatea”, va avea la dispoziție 1 milion de lei, suma nemaifiind diminuată, așa cum se propusese inițial, diminuare care, în principal, a cauzat respingerea proiectului de hotărâre în ședința ordinară a CL de la finele lui februarie. Fotbalul, respectiv echipa de Liga a II-a Rapid CFR, va beneficia tot de 1 milion de lei, aceasta comasându-se cu cealaltă echipă, Sporting Suceava. Prin redistribuiri față de alocarea inițială, restul sumei ar putea fi repartizată după cum urmează; rugbi – 150.000 de lei; volei –100.000 de lei, tenis de câmp – 40.000 de lei; tir sportiv –35.000 de lei; hochei, box și baschet – câte 30.000 de lei; atletism – 25.000 de lei; lupte, canotaj și fotbal, Cupa bugetarilor – câte 15.000 de lei; înot, tenis de masă, șah și dans sportiv – câte 10.000 de lei, în timp ce aruncarea cu săgeți (darts) ar putea primi 5.000 de lei. Recomandat ar fi un program multianual al finanțărilor nerambursabile din fonduri publice, consideră viceprimarul liberal Ovidiu Doroftei Primarul Ion Lungu a recunoscut că, în 2013, fondurile alocate în același mod nu au fost cheltuite în totalitate, însă acest lucru a avut la origine întârzierea cu care cluburile sportive au venit la Primărie cu documentația justificativă de rigoare. Edilul-șef a menționat că, în condiții economice vitrege, administrația municipală este sigurul finanțator al sportului sucevean. „Din păcate, în ultimii 10 ani de zile, doar Primăria Suceava finanțează sportul sucevean” a relevat primarul. Pe fondul amânărilor repetate și al confruntărilor de orgolii din legislativul local, viceprimarul liberal Ovidiu Doroftei consideră că recomandată ar fi aprobarea unui program multianual al finanțărilor nerambursabile din fonduri publice. „Necesară este și eliberarea unui set de criterii de performanță, cel puțin în ceea ce privește câteva ramuri sportive, acolo unde sumele alocate sunt mai consistente” a precizat Ovidiu Doroftei. Consilierul democrat-liberal Lucian Harșovschi, președinte de ședință, nu a ratat ocazia de a se mândri cu rezultatele de excepție ale CS „Universitatea” Suceava, opinând că acestea se datorează și sprijinului financiar și moral acordat prin concursul majorității de două treimi a aleșilor PDL din legislatura 2008-2012. „În această perioadă, sportul sucevean a avut cea mai mare susținere, și morală, și financiară, din partea Primăriei cu administrație PDL și majoritate de două treimi în CL” a punctat Lucian Harșovschi.

Print Friendly, PDF & Email

Comentariile sunt închise.

Crainou.ro nu este responsabil juridic pentru continutul textelor postate cu titlul de comentariu. Responsabilitatea pentru continutul comentariilor revine, in exclusivitate, autorilor. Comentariile nesemnate (sau neinsotite de o adresa de e-mail valida!), comentariile injurioase, calomnioase, ilegale (antisemite, xenofobe, rasiste etc.) sau fara legatura cu subiectul nu vor fi publicate!

Sumarul ediţiei: