În prima lună a anului 2014

Șomaj în creștere

> „Trendul crescător este specific acestei perioade, în care activitățile economice intră în stagnare din cauza sezonalității fluxului de lucru” declară Mirela Adomnicăi, șefa AJOFM
 

În prima lună a anului 2014, în județul Suceava rata șomajului a ajuns la 6,87%, indicator în creștere cu 0,44% față de luna decembrie și cu 0,67% comparativ cu luna ianuarie 2013, informează directorul executiv al Agenției pentru Ocuparea Forței de Muncă, Mirela Adomnicăi. Potrivit ei, sporul este cauzat, cu precădere, de șomerii care nu beneficiază de indemnizații de șomaj, dar care au solicitat înscrierea în bazele instituției în vederea accesului la pachetele cu produse alimentare finanțate din fonduri europene. De asemenea, o contribuție la ascensiunea indicatorului o au persoanele care și-au îndeplinit obligația legală de căutare a unui loc de muncă, înainte de a beneficia de venitul minim garantat. „Am constatat că, practic, față de anul trecut, ceea ce a crescut este acea parte a categoriei de persoane aflată în căutarea unui loc de muncă, neindemnizate, în evidența noastră. Dacă numărul șomerilor indemnizați este aproximativ același cu cel din ianuarie 2013, a crescut cu 1.687 numărul neindemnizaților. Explicația vine din faptul că s-au înregistrat la AJOFM cei care aveau nevoie de ajutoarele alimentare acordate din stocurile Uniunii Europene. Pe de altă parte, mai nou, primăriile au renunțat să mai facă anchete sociale pentru ajutorul de încălzire, înlocuindu-le cu adeverința pe care o eliberează instituția noastră” a arătat Adomnicăi. În baza evidențelor AJOFM Suceava figurează 17.298 de șomeri, cei mai mulți fiind din zona Suceava, respectiv 5.866. În clasament urmează, în ordine descrescătore, zonele Fălticeni (3.993); Rădăuți(3.387), Câmpulung Moldovenesc (1.208) și Vatra Dornei(954). „Trendul crescător al ratei șomajului este specific și repetitiv pentru această perioadă a anului, în care și activitățile economice din anumite domenii intră în stagnare din cauza sezonalității fluxului de lucru, conducând la scăderea cererii pe piața forței de muncă” declară Mirela Adomnicăi.

Print Friendly, PDF & Email

Comentariile sunt închise.

Crainou.ro nu este responsabil juridic pentru continutul textelor postate cu titlul de comentariu. Responsabilitatea pentru continutul comentariilor revine, in exclusivitate, autorilor. Comentariile nesemnate (sau neinsotite de o adresa de e-mail valida!), comentariile injurioase, calomnioase, ilegale (antisemite, xenofobe, rasiste etc.) sau fara legatura cu subiectul nu vor fi publicate!

Sumarul ediţiei: