Cine este de fapt Dragobetele?

Dragobete este feciorul Babei Dochia și noi îl sărbătorim pe 24 februarie, această zi fiind o zi a fertilității, o zi a formării perechilor atât la păsări, la animale, cât și la oameni.
 

De ziua Dragobetelui, acest zeu al dragostei, se dezleagă gura păsărilor, care încep a cânta vestind venirea anotimpului cald. Se spune că acea pasăre care nu își găsește pereche nu poate cânta și chiar moare. Tot de Dragobete iese ursul din bârlog, după o iarnă hibernală. Oamenii nu numai că observă transformările din viața plantelor și animalelor, ci și transformările din viața semenilor. Flăcăii și fetele aleargă pe câmp, cântă și culeg primele flori de primăvară. De Dragobete, babele fac vrăji de dragoste celor tinere. Astfel: „Unde dragoste nu este,/ Intră stechea-ntre neveste“. Se spune că în această zi bărbatul trebuie să evite a se certa cu o femeie, altfel îi va merge rău tot anul. După ziua de Dragobete oamenii pot culege urzici. (LENUȚA RUSU)

Print Friendly, PDF & Email

Comentariile sunt închise.

Crainou.ro nu este responsabil juridic pentru continutul textelor postate cu titlul de comentariu. Responsabilitatea pentru continutul comentariilor revine, in exclusivitate, autorilor. Comentariile nesemnate (sau neinsotite de o adresa de e-mail valida!), comentariile injurioase, calomnioase, ilegale (antisemite, xenofobe, rasiste etc.) sau fara legatura cu subiectul nu vor fi publicate!

Sumarul ediţiei: