Jurnaleză…

Aflat săptămâna trecută la Fălticeni (căruia i-a devenit cetățean de onoare), reputatul istoric Ștefan S. Gorovei, evocând „Șezătoarea” (NB – o revistă specializată, adresată preponderent unui public specializat) bunicului său, Artur Gorovei, schița cu reproș un portret al presei actuale: „…ucenici cam analfabeți (…avea tipografia fălticeniană de odinioară, unde se tipărea „Șezătoarea” – n.n.), cum sunt ziariștii noștri de astăzi, care scriu în jurnaleză”. Specificând că termenul „jurnaleză” a prins a fi utilizat (sporadic) de la finele deceniului trecut, aleg să nu-mi asum (personal, dar chiar și „în numele breslei”) reproșul istoricului, considerând că jurnalismul a avut dintotdeauna jurnaleza sa.
 

L.D. CLEMENT

Care ar cuprinde, bunăoară, de la strategii specifice de punere în ramă și poziționare a unui subiect sau altul, la decuparea din agenda publică a unei realități sau alta, spre a o transfera ulterior (de regulă pentru a o impune ca atare) agendei publice… Până la aspecte de retorică specializată, de stil, limbaj și vocabular care atrag cu precădere atenția și, uneori, sunt incriminate. Dar acestea sunt tocmai elemente de cod în procesul comunicării mediatice, cele care mențin relația dintre discursul popular, cel public și cel mediatic. Altfel spus, dacă trăsăturile fundamentale, de aspect socio-cultural, ale ariilor populare și publice s-ar modifica, s-ar schimba și codul la care ne refeream; fiindcă, altfel, ar însemna ca presa cea de toate zilele să vorbească într-un „dialect” diferit de cel al societății. Că se poate și mai bine (mai frumos, mai cult, mai de substanță etc.) decât acum, de acord! Pericolul este însă că se poate și mai rău!!!

Print Friendly, PDF & Email

Comentariile sunt închise.

Crainou.ro nu este responsabil juridic pentru continutul textelor postate cu titlul de comentariu. Responsabilitatea pentru continutul comentariilor revine, in exclusivitate, autorilor. Comentariile nesemnate (sau neinsotite de o adresa de e-mail valida!), comentariile injurioase, calomnioase, ilegale (antisemite, xenofobe, rasiste etc.) sau fara legatura cu subiectul nu vor fi publicate!

Sumarul ediţiei: