În Ucraina a început războiul civil

25 de morți în confruntările de pe EuroMaidanul din Kiev

În urma escaladării violențelor din centrul Kievului, sunt deja 25 de morți – 20 de manifestanți și 5 reprezentanți ai forțelor de ordine, informează TSN, TV5. Printre decedați e și jurnalistul V. Veremii de la ziarul kievean “Vesti”. A fost rănit și opozantul V. Turcinov.
 

Spitalele din capitala Ucrainei sunt arhipline de răniți – peste 1000, nu mai sunt locuri și suferinzii sunt transportați cu ambulanțele în Ternopol, Liov, Ivano-Frankovsk etc. Situația tensionată, dar pașnică până ieri, s-a transformat într-un adevărat război civil, ambele părți folosind de-acum și arme de foc. Mai mult ca atât, în seara precedentă (marți, n. red.), în jurul orei 20, forțele de ordine au atacat cu un camion de mare tonaj și un tanc baricadele, înălțate de activiștii proeuropeni, însă aceștia le-au incendiat tehnica. Ambele tabere se învinovățesc reciproc de agravarea conflictului din capitală. Până în prezent arde în flăcări Casa Sindicatelor, unde până ieri seara manifestanții își adăposteau proviziile alimentare și punctele medicale, unde se odihneau în timp de răgaz. Protestatarii răniți au fost transferați de aici la Mănăstirea Mihailovsk. Vă amintim că revoluția a fost generată nu atât din cauza nesemnării de Ianukovyci a Acordului de asociere cu UE, cât, mai ales, din cauza traiului anevoios din Ucraina, unde puterea își iese din pene, înălțându-și palate, iar oamenii de rând de-abia își duc viața de azi pe mâine, trăind în sărăcie, majoritatea cu o pensie și un salariu de 80-90 de euro, în timp ce prețurile sunt de nivel european. Starea de urgență n-a fost decretată, dar acționează Deși n-a fost încă decretată starea de urgență, TV 5 și TSN informează că ea acționează de ieri, când a fost închis metroul în Kiev, care, conform autorităților, va fi deschis doar după stabilizarea situației din capitală, șoselele centrale ce duc spre Kiev sunt blocate de milițieni, care verifică aproape fiecare mașină pentru a împiedica deplasarea activiștilor maidanelor din regiuni spre inima țării. În unele ținuturi vestice – Liov, Ivano-Frankovsk, Ternopol, protestatarii locali, aflând despre violențele din centrul Kievului, au luat din nou cu asalt clădirile administrațiilor de stat, procuraturilor, judecătoriilor și serviciilor securități de stat. Studenții cernăuțeni protestează împotriva regimului lui Ianukovyci La Cernăuți, după cum informează Bukinfo, studenții Universității Naționale „Iu. Fedkovyci” au declarat grevă în legătură cu evenimentele din Kiev. Intrarea în corpul principal al fostei Reședințe Mitropolitane a fost blocată, studenți țin în mâini placarda: „Nu putem învăța, în timp ce sunt omorâți oameni!”. Un miting stihinic au organizat și studenții de la Institutul de Economie a Comerțului Bucovinean de Stat, care s-au alăturat grevei tuturor studenților cernăuțeni, peste 1000, care, în coloană, au trecut prin centrul orașului, chemându-i pe colegi să se unească aceleiași cauze revoluționare. În curtea Serviciului Securității Ucrainei în regiunea Cernăuți ard documente în flăcări până la cer. Tuturor femeilor ce lucrează la Procuratura Regională li s-a permis astăzi să nu iasă la serviciu, în caz de asediu, lucrătorii fiind sfătuiți să părăsească sediul. FELICIA NICHITA-TOMA (Zorile Bucovinei, 19 februarie 2014)

Print Friendly, PDF & Email
Etichete:

Comentariile sunt închise.

Crainou.ro nu este responsabil juridic pentru continutul textelor postate cu titlul de comentariu. Responsabilitatea pentru continutul comentariilor revine, in exclusivitate, autorilor. Comentariile nesemnate (sau neinsotite de o adresa de e-mail valida!), comentariile injurioase, calomnioase, ilegale (antisemite, xenofobe, rasiste etc.) sau fara legatura cu subiectul nu vor fi publicate!

Sumarul ediţiei: