„Deschis”

O dăscăliță de țară, de sătuc, pe care o întâlnesc rar și cu care mai arar încă schimb vorbe. De data aceasta, ne povestește cu aprindere (…mereu mi se pare la fel de implicată!) cum, fiindcă are, în completare, și ceva ore de desen, a dat temă de lucru prichindeilor săi „Școala noastră”. Înțeleg că el, cel care va deveni, fără să știe, eroul discuției, iar apoi al acestor rânduri, și-a executat iute sarcina. El, un copilandru care pleacă la școală dintr-o odaie pe care-o încălzesc cu suflările lor vreo 7-8 suflete, el care mai are ceva probleme până a se împrieteni (în cunoștință de cauză) cu săpunul și pieptenele, el, cam uitând de culori și fără să etaleze ceea ce s-ar chema oarece talent, el a clădit din câteva linii o casă cu ferestre și ușă, apoi el și-a definitivat opera scriind deasupra ușii „Deschis”.
 

L.D. CLEMENT

Prilej pentru ca, pe urmă, adulții să se întrebe cu insistență oare ce anunț formulat prin acest cuvânt îi va fi fost sugestie și model: magazinul de pe uliță(?), poate chiar crâșma de la răspântie(?). Că pe ușa școlii nu scrie așa ceva. Însă concluzia adulților a fost că, de oriunde va fi împrumutat vorba aceea, elevul n-a folosit-o cu greșeală. Ba a croit chiar o metaforă intimă care lui poate i se va potrivi mai bine decât altora. Fiindcă înțelege (deși poate n-ar fi încă în stare să povestească ce înțelege!) că acolo, la școală, pentru el e o ușă mereu deschisă, dincolo de care… (Să-i ținem pumnii piciului, ca povestea sa să aibă urmare și să fie chiar mai frumoasă decât ne-am putea închipui, cu ipotezele și concluziile noastre – uneori pripite – de adulți!)

Print Friendly, PDF & Email

Comentariile sunt închise.

Crainou.ro nu este responsabil juridic pentru continutul textelor postate cu titlul de comentariu. Responsabilitatea pentru continutul comentariilor revine, in exclusivitate, autorilor. Comentariile nesemnate (sau neinsotite de o adresa de e-mail valida!), comentariile injurioase, calomnioase, ilegale (antisemite, xenofobe, rasiste etc.) sau fara legatura cu subiectul nu vor fi publicate!

Sumarul ediţiei: