Fundații de familie

Un subiect, aparent minor, abordat în Adunarea Eparhială de sâmbătă a Arhiepiscopiei Sucevei și Rădăuților, au fost colectele de bani efectuate în numele Bisericii, având ca scop sprijinirea construcției unor noi locașuri de cult, a restaurării lor, a pictării sau repictării lor etc. etc., dar și ajutorarea unor credincioși aflați în maximă dificultate. PC Cătălin Axinte, consilierul economic al Arhiepiscopiei, atrăgea atenția asupra numeroaselor cazuri în care așa-numitele „satane cu sutană” pun în dificultate Biserica, în numele căreia ar colecta sumele, dar care nu are în realitate nimic cu aceste colecte.
 

Dumitru TEODORESCU

A insistat însă asupra subiectului protopopul Câmpulungului, părintele Aurel Goraș. „Noi, Biserica, ar trebui să impunem regula ca aceste colecte să se facă numai în Biserică, cu eliberarea cuvenitelor chitanțe. Întâlnești la tot pasul domni și doamne deloc rău îmbrăcați, cu mapa sub braț, care colectează sume de la credincioși pentru anumite fundații umanitare. Este o cerșetorie organizată pentru aceste fundații de familie, unde tata este președinte, mama – vicepreședinte, iar fiul sau fiica – secretar. Se organizează ședințe de consiliu de administrație pentru care nu știu câți membri iau câte un milion de căciulă indemnizație de ședință și care aprobă un ajutor de… un milion! O adevărată înșelătorie! Și lumea întreabă: ce face Biserica? Biserica face, din puținul pe care îl are, foarte mult și cu înțelepciune. Ar trebui să știe aceasta cât mai multă lume, căci e bine să știi pe cine ajuți de fapt când dai bănuțul”. Admițând că și reprezentanții Bisericii au vina lor că asemenea colecte se fac în afara acesteia, ÎPS Pimen, arhiepiscopul Sucevei și Rădăuților, se întreba unde sunt organele statului îndreptățite să-i descopere și să-i pedepsească pe cei ce înșală buna-credință a oamenilor dispuși să-și ajute și astfel semenii?

Print Friendly, PDF & Email

Comentariile sunt închise.

Crainou.ro nu este responsabil juridic pentru continutul textelor postate cu titlul de comentariu. Responsabilitatea pentru continutul comentariilor revine, in exclusivitate, autorilor. Comentariile nesemnate (sau neinsotite de o adresa de e-mail valida!), comentariile injurioase, calomnioase, ilegale (antisemite, xenofobe, rasiste etc.) sau fara legatura cu subiectul nu vor fi publicate!

Sumarul ediţiei: