Trecut-au 500 de ani de la venirea ardelenilor în Adâncata…

Luând pildă smerită de la înaintași și sfătuire de la bătrânii satului ne-am hotărât ca, în ziua de sâmbătă, 25 ianuarie 2014, la sărbătoarea Sfântului Grigorie Teologul, să invităm pe ÎPS Pimen, Arhiepiscopul Sucevei și Rădăuților, și un sobor de 12 preoți pentru a participa la Sfânta Liturghie și Parastasul întru veșnica pomenire a ctitorilor satului și bisericilor, a unor foste personalități, a eroilor căzuți pe câmpurile de luptă.
 

Potrivit tradiției satului, maramureșenii, iar apoi alți ardeleni s-au numărat printre întemeietorii așezării Adâncata. Au trecut 500 de ani de la 1514, când o parte din răsculații lui Gheorghe Doja au bejenit în ținutul nostru. S-au scurs, de asemenea, 135 de ani de la întemeierea primei școli în Adâncata, pe locul vechii case a preotului Alexandru Sireteanu, și se împlinesc 85 de ani de la zidirea bisericii noi cu hramul Sf. Mare Mucenic Dimitrie. Ctitori la biserica veche: preoții Ioan și Gavriil Horătău, pr. Alexandru Sireteanu și prezbitera Maria, dascăl Gheorghe Sireteanu, pălimar Ioan Toader Portaru și Domnica. Ctitori la biserica nouă: inginer silvic Vasile Molescu și soția Ruxandra, ctitori ai bisericii noi, Toader Asavetei și Eufrosina, donatorii terenului unde s-a zidit biserica, pr. Dimitrie Popovici și prezbitera Aurelia, ctitorii bisericii noi, cantor Victor Ciornei și Paula, Mihai Romega și Profira, Gheorghe I. Ciobanu, Luca Vasile Girigan, Mihai Girigan și Emilia, Vasile Rusu și Tasica, Gheorghe Șutu și Maria, Gheorghe Apăvăloaie și Elena, Leon Bardan și Ioana, Ioan Gheorghe Ciobanu, Ioan Băncescu, învățătorul Enea Filip, Gheorge Duceag, Eugenia Duceag, Haralambie Șfabu și Emilia, Dumitru H. Ciobanu, Gheorghe H. Ciobanu și Natalia, Gheorge Sandu și Marinta, Dumitru Toader, Costică Atănăsoaiei, Mihai Anton și Elena, Petru Anton și Fruzâna, Haralamb Anton și Domnica, Leon Girigan și Elena, Ioan Horătău, Vasile Brânzei și Zoița, Aglaia Grosu, Mihai Amărculesei și Silvica, Neculai Amărculesei și Leontina, Ioan D. Rusu și Natalia, Natalia Ghe. Horătău, Ioan P. Brânzei, Ioan Brânzei și Ioana, Dumitru P. Anton și Aneta, pălimar Gheorghe I. Portaru și Oltița și tot neamul lor. Pentru a împlini dorința Consiliului Parohial, Consiliului Local, Corpului Profesoral și elevilor școlii, ne-am pregătit să întâmpinăm oaspeții prin slujirea la Sfânta Biserică și participarea la agapa frățească. Vă așteptăm sâmbătă, 25 ianuarie 2014, între orele 8 și 14, la Sfânta Biserică. Vă mulțumim de îngăduință, de participare și de osteneală și să fie primită jertfa noastră pentru jertfa înaintașilor. În veci pomenirea lor! Pr. paroh AL. GRIVINCĂ, epitrop EUGEN NEGREA

Comentariile sunt închise.

Crainou.ro nu este responsabil juridic pentru continutul textelor postate cu titlul de comentariu. Responsabilitatea pentru continutul comentariilor revine, in exclusivitate, autorilor. Comentariile nesemnate (sau neinsotite de o adresa de e-mail valida!), comentariile injurioase, calomnioase, ilegale (antisemite, xenofobe, rasiste etc.) sau fara legatura cu subiectul nu vor fi publicate!

SUMARUL EDIȚIEI