Cum flutură steagul

Aflăm că în anul de curând încheiat încrederea românilor în UE a crescut cu 7% („în ciuda campaniilor mediatice și politice negative”, după cum apreciază HotNews, trimițând pare-se o săgeată spre ținte predilecte de la București, care la rândul lor țintiseră spre Barroso, Merkel, apoi spre Brok), potrivit unui sondaj Gallup, cu acoperire europeană. Iar pe categorii de vârstă, creșterea cea mai evidentă se constată la tineri (15-30 de ani). Să înțelegem de aici că tinerii care mișcă în mod pozitiv balanța, din acest punct de vedere, vor fi fiind mai informați decât alții cu privire la rolul și funcțiile structurilor UE peste continent și, mai ales, în statele membre ori să se străvadă astfel o undă de neîncredere – dar care s-ar cere să fie subliniată – în administrația națională, cu potențiale efecte în „pariurile” politice ce urmează a se face în acest an, cu mare miză în viitori europarlamentari și viitor președinte?
 

L.D. CLEMENT

Această grupă de vârstă ar urma să genereze schimbarea-schimbării-schimbărilor? Poate că nu e bine să ne pripim spre concluzii, dar nici să ne depărtăm de așa idei. Pe de altă parte, ar fi de înțeles de ce Luxemburg, Germania și Belgia țin sus steagul multiînstelat al încrederii, la fel cum Portugalia, Spania, Cipru, Grecia îl pleacă, lăsându-l să fluture veșted, cam ca o rufă uitată pe sârmă… Dar mai dificil de priceput ar fi, bunăoară, de ce încrederea asta se clatină în Anglia. Poate tocmai din cauza „noastră”?! Iată, tocmai deunăzi (dar nu fără vreo relație cu substanța rezultatelor sondajului), CE a urechiat-o pe motiv că temerile cu privire la năvala muncitorilor noștri sunt eronate (și interesate), fiindcă ei, în fond, primesc slujbele nedorite de autohtoni, devenind contribuabili (și clienți!) acolo, nu în altă parte.

Print Friendly, PDF & Email

Comentariile sunt închise.

Crainou.ro nu este responsabil juridic pentru continutul textelor postate cu titlul de comentariu. Responsabilitatea pentru continutul comentariilor revine, in exclusivitate, autorilor. Comentariile nesemnate (sau neinsotite de o adresa de e-mail valida!), comentariile injurioase, calomnioase, ilegale (antisemite, xenofobe, rasiste etc.) sau fara legatura cu subiectul nu vor fi publicate!

Sumarul ediţiei: