Urături și revelion la Fălticeni

> Ajunul anului 2014 a adunat în fața sediului Primăriei Fălticeni câteva sute de localnici care au dorit să vadă spectacolul oferit edililor de urătorii din urbea de pe Șomuz sau pe cei veniți din satele învecinate
 

După o absență de câțiva ani, primii urători au fost cei din Oprișeni. Ei au venit și cu o capră, a cărei vânzare au negociat-o cu administrația locală, iar la final au dat-o pentru 200 de lei, pentru ca primarului Cătălin Coman să îi rămână bani pentru reparat drumuri și pentru proiecte de apă și canalizare. Și gospodarii de la Rădășeni au venit la Fălticeni, conform tradiției, cu un plug tras de cai, cu plugari și călăreți, cu muzicanți, dar și cu nelipsitul cadastrist care măsoară în fiecare an cu compasul hotarul dintre cele două localități; și de fiecare dată mai are de recuperat teren de la fălticeneni. Cunoscutul rapsod popular în vârstă de aproape 80 de ani Grigore Tulbure, cel care conduce grupul de urători de la Rădășeni, a oferit primarului Cătălin Coman, viceprimarului Gheorghe Aldea și directorului general al Primăriei Fălticeni, Paul Buhlea, fost primar de Rădășeni, buchete de spice de grâu pentru ca 2014 să fie bogat. Ca în fiecare an, rădășenenii au împărțit copiilor mere, iar adulților le-au oferit țuică de prune. Așteptați în fiecare an, urătorii din satul Leucușești au stârnit și în acest an zâmbetul celor prezenți prin personajele inspirate din mitologia satului, întruchipând cele mai bizare creaturi, dar și prin dansul damelor, babelor, moșnegilor, negustorilor etc., care au răspuns prompt comenzilor ofițerului care îi conducea. După evoluția de excepție a artiștilor populari de la Leucușești, au venit să ure urșii de pe 2 Grăniceri, căiuți și dame din Șoldănești, urătorii din Ganea și urșii de la Preutești. Gazdă ospitalieră, primarul Cătălin Coman a oferit urătorilor bani, colaci, țuică și mere. Revelion în piața „Nada Florilor” Peste două mii de fălticeneni au petrecut noaptea dintre ani în piața „Nada Florilor”, unde au numărat ultimele 20 de secunde din 2013 și și-au urat „La mulți ani!” în primele momente ale lui 2014, alături de primarul Cătălin Coman și Alexandru Rădulescu, vicepreședintele Consiliului Județean Suceava. Pe lângă focul de artificii care a durat 10 minute și după ce lampioanele care au început să se înalțe la cer cu câteva minute înaintea zilei de 1 ianuarie 2014, locuitorii din urbea de pe Șomuz care nu și-au făcut rezervări la petreceri private au avut parte de un concert în aer liber în care au evoluat Ami, Alexandru Brădățan, Bianca Ciubotaru, Gheorghiță Rotaru, Larisa Nunvailer, Manuela Pohoață, Valentin Bertea, Livia Brădățanu, Nicoleta Hafiuc, Silvia Semeniuc, trupele Okra și The dAda. În urma petrecerii care s-a sfârșit după ora 1,30, în zona centrală a orașului au intrat salubriștii, care au avut de strâns două remorci de sticle, pahare și ambalaje de la diversele produse consumate.

Print Friendly, PDF & Email

Comentariile sunt închise.

Crainou.ro nu este responsabil juridic pentru continutul textelor postate cu titlul de comentariu. Responsabilitatea pentru continutul comentariilor revine, in exclusivitate, autorilor. Comentariile nesemnate (sau neinsotite de o adresa de e-mail valida!), comentariile injurioase, calomnioase, ilegale (antisemite, xenofobe, rasiste etc.) sau fara legatura cu subiectul nu vor fi publicate!

Sumarul ediţiei: