Bănești, comuna Fântânele

Atentat la sănătatea publică

Atentat la mediul înconjurător, pe raza comunei Fântânele, sat Bănești. În noaptea de 30/31 decembrie 2013, o minte bolnavă a deversat în albia râului Siret picioare provenite de la cel puțin 100 de cai morți prin sacrificare abatorială, punând în pericol sănătatea publică. Se pare că infracțiunea de „poluare prin evacuarea cu știință, în apă, în atmosferă sau pe sol a unor deșeuri sau substanțe periculoase, faptă prevăzută de O.G. nr. 195/2005 modificată” a fost cu minuție premeditată, știut fiind faptul că, înainte și după sărbătorile prilejuite de venirea Anului Nou, și autorități, și ziariști, dar, mai ales, opinie publică sunt ocupate tocmai cu… venirea Anului Nou. Iată, însă, că nu a fost tocmai așa, grosolanul atentat la mediu fiind descoperit la timp și raportat cui se cuvine.
 

Poluarea râului Siret

În cauză, prefectul de Suceava, Florin Sinescu, a dispus efectuarea unei anchete pentru găsirea vinovaților, poliția din Fântânele s-a autosesizat, ca și primăria locală. Nu se știe, deocamdată, cine se face vinovat de poluarea râului Siret cu copite și picioare de cai morți, însă gura satului, a satelor comunei Fântânele, spune, pe șleau, chiar dacă pe la colțuri: există în Bănești, „de când lumea”, o ocupație clandestină a așa-zișilor „căieri”, care taie și vând nimic altceva decât cai. Bolnavi sau sănătoși, cum se nimerește, căci „profesia” în chestiune e departe de a fi legală. Piața acestor geambași veritabili cuprinde județele limitrofe ale Sucevei, Botoșani, Neamț, Iași, Bistrița-Năsăud, ba chiar ajunge și în Capitală. Culmea e că, „de când lumea”, organele locale, ba chiar și județene, n-ar fi străine de aceste practici. Altfel nu s-ar explica faptul că, duminică de duminică, în Piața Verești, administrată de un privat, astfel de tranzacții cu cabaline se fac în văzul tuturor. Toți știu, dar tac mâlc. Motivul e străveziu, însă pe „rol” a intrat, sesizat de însăși Garda Națională de Mediu, IPJ Suceava. Astfel că, în câteva zile, rezultatele anchetei de rigoare nu vor întârzia să apară. Iată ce spune IPJ Suceava în cadrul unui comunicat de presă de ieri: „La data de 2 ianuarie a.c., Inspectoratul de Poliție Județean Suceava a fost sesizat despre faptul că, pe raza comunei Fântânele din județul Suceava și comuna Vorona, din județul Botoșani, în albia râului Siret, sunt aruncate copite de cal. La fața locului s-au deplasat polițiști, inspectori ai Gărzii Naționale de Mediu Suceava și Botoșani și reprezentanți ai primăriei din localitate, ocazie cu care, în albia râului Siret, în dreptul satului Bănești, comuna Fântânele, județul Suceava, și pe partea cealaltă a râului, dinspre comuna Vorona, județul Botoșani, au fost identificate copite de la aproximativ 100 de cai, vechi de circa 30 – 40 zile. Inspectorii Gărzii Naționale de Mediu Suceava și Botoșani au întocmit o notă de constatare, stabilind sarcini pentru Primăria comunei Fântânele ca, până la data de 15 ianuarie a.c., să transporte deșeurile de abatorizare găsite la o unitate autorizată pentru distrugere”. Am luat legătura cu dna Adriana Iordache, șefa Gărzii de Mediu Suceava, care ne-a declarat: „Este o barbarie care va fi taxată legal ca atare. Comisarii noștri au întocmit deja documentația de rigoare și au impus primăriei din Fântânele, potrivit legii, să recolteze aceste deșeuri și să le incinereze, pe speze proprii, într-un spațiu autorizat. Urmează, bineînțeles, ca aceia care se fac vinovați de deversare să răspundă, atât civil, cât și penal”. Ieri după-amiază, prefectul de Suceava se afla în Fântânele împreună cu membrii grupului pentru mediu al Comitetului pentru Situații de Urgență. „Analizăm situația și vom lua, dacă este cazul, cele mai drastice măsuri, potrivit legii” ne-a declarat reprezentantul Guvernului în teritoriu.

Print Friendly, PDF & Email

Comentariile sunt închise.

Crainou.ro nu este responsabil juridic pentru continutul textelor postate cu titlul de comentariu. Responsabilitatea pentru continutul comentariilor revine, in exclusivitate, autorilor. Comentariile nesemnate (sau neinsotite de o adresa de e-mail valida!), comentariile injurioase, calomnioase, ilegale (antisemite, xenofobe, rasiste etc.) sau fara legatura cu subiectul nu vor fi publicate!

Sumarul ediţiei: