Neplatnicii

Apariția supermarketurilor în Suceava (care e un fel de campioană la câte asemenea afaceri adăpostește) a pus capăt activității nu doar a fostelor întreprinderi în locul cărora s-au înălțat, ci mai ales a zecilor și zecilor de mici afaceri care trăiau din comerț, inclusiv a celor rămase din celelalte vremuri, care se ocupau cu comerțul și care păreau să aibă șanse să reziste. Căci omul mănâncă și se îmbracă și sub un regim, și sub altul. Prețurile mai mici și posibilitatea de a face cumpărăturile cele mai diverse în același loc și într-un timp relativ scurt au făcut ca opțiunea cumpărătorilor pentru asemenea megalocații să ducă la reducerea drastică a clienților magazinelor mici, de cartier, cele mai multe dintre acestea dispărând.
 

Dumitru TEODORESCU

Am descris pe larg fenomenul pentru a înțelege ce se întâmplă acum între „Termica” și „Bioenergy”, un război subteran necruțător punând „Termica” în extremă dificultate. Orgolioasă și disperată, „întreprinderea” își caută salvarea în prețurile pe care le pretinde pentru transportul energiei și în recuperarea datoriilor de la cei care s-au bucurat de căldura și apa caldă livrate, dar n-au plătit. Disperată sau nu, Termica are dreptul de a cere ca datoriile să-i fie plătite. Numai că lucrurile sunt mult mai complicate decât și-ar dori fostul furnizor de căldură al Sucevei. Bunul meseriaș care este până la urmă directorul Ovidiu Dumitrescu recunoștea zilele trecute că sumele restante datorate de populație au crescut an de an, cel puțin în ultimii trei, la care face referire. Nu a încercat să-și explice de ce, dar cu siguranță explicația se află în continua sărăcire a beneficiarilor suceveni de apă caldă și căldură. Industria a dispărut cu tot cu locuri de muncă, hipermarketurile au angajat doar o parte din cei rămași fără slujbe, iar salariile nu sunt mari, tot ele au sporit considerabil tentația de a cheltui a oricărui „amărăștean”, astfel că mai rămân bani și pentru cheltuielile curente de la bloc?… Nu. Și iată cum o perlă a „coroanei” Sucevei, care era Termica cea pe lignit, modernizată ca puțin altele din țară, moare greu, în timp ce „Bioenergy” tace și-și face treaba. Iar noi suntem amenințați cu tarife mai mari, impuse culmea! de Termica cea învinsă și de neplatnici. Al căror număr crește, crește, iar Termica știe și se face că nu vede și vrea tarife tot mai mari…

Print Friendly, PDF & Email

Comentariile sunt închise.

Crainou.ro nu este responsabil juridic pentru continutul textelor postate cu titlul de comentariu. Responsabilitatea pentru continutul comentariilor revine, in exclusivitate, autorilor. Comentariile nesemnate (sau neinsotite de o adresa de e-mail valida!), comentariile injurioase, calomnioase, ilegale (antisemite, xenofobe, rasiste etc.) sau fara legatura cu subiectul nu vor fi publicate!

Sumarul ediţiei: