Invitați suceveni la Zilele Culturii Tradiționale Române din Cernăuți

Zilele Culturii Tradiționale Române s-au desfășurat la Cernăuți, în perioada 21-24 noiembrie, cu prilejul aniversării a 95 ani de la Unirea Bucovinei cu Țara și a Zilei Naționale a României.
 

Ajunsă la a VII-a ediție, manifestarea a fost organizată de Centrul Bucovinean de Artă pentru Conservarea și Promovarea Culturii Tradiționale Românești Cernăuți, în parteneriat cu Centrul Cultural Bucovina din Suceava, Asociația Culturală „Pro Basarabia și Bucovina” și Asociația „Vatra satului”, ne-a informat președintele centrului cernăuțean menționat, Iurie Levcic. Acțiunile au fost sprijinite de primăriile orașelor înfrățite Iași și Cernăuți, consiliile județene Iași și Suceava, Administrația Regională de Stat Cernăuți și de reprezentații diasporei românești din SUA – Fundația „Iuliu Maniu”, Boston-New York. Iurie Levcic ne-a spus că, în cadrul Zilelor Culturii Tradiționale Românești la Cernăuți, s-au desfășurat festivalurile „Să-mi cânți, cobzar…” și „În grădina cu flori”, Simpozionul „Vatra dulce strămoșească”, dedicat „problemelor cercetării, culegerii și păstrării folclorului”, lansări de carte, un amplu spectacol de gală cu laureați ai festivalurilor și invitați speciali. Printre invitații la manifestare s-au aflat interpreții suceveni de folclor Călin Brăteanu și Gheorghiță Rotaru, din Suceava, Adriana Bucevschi, Rădăuți, Maria Macovei din Gura Humorului, Ionuț Urdeș, Iași. „Organizarea acestei suite de acțiuni culturale a fost impusă de necesitatea stringentă de a salva valorile muzicii populare într-o perioadă când situația lăutarilor, rapsozilor, tarafurilor populare care cântă muzică populară autentică se înrăutățește pe zi ce trece. O mare parte a tineretului nu mai ascultă, nu mai apreciază acest gen muzical. Drept urmare aceste tarafuri au început să nu mai aibă de unde recruta membri tineri, unele chiar desființându-se, „dinastiile” binecunoscute în Bucovina de lăutari rămânând fără urmași, și odată cu acest fenomen, acest segment foarte valoros și foarte bogat al culturii populare românești fiind în mare pericol de dispariție. Festivalurile au luat naștere tocmai pentru a salva aceste valori”, ne-a precizat Iurie Levcic.

Print Friendly, PDF & Email

Comentariile sunt închise.

Crainou.ro nu este responsabil juridic pentru continutul textelor postate cu titlul de comentariu. Responsabilitatea pentru continutul comentariilor revine, in exclusivitate, autorilor. Comentariile nesemnate (sau neinsotite de o adresa de e-mail valida!), comentariile injurioase, calomnioase, ilegale (antisemite, xenofobe, rasiste etc.) sau fara legatura cu subiectul nu vor fi publicate!

Sumarul ediţiei: