Cum se pot recupera în vămi sumele provenite din amenzi

Deputatul PNL de Suceava Radu Surugiu propune înființarea la frontierele cu statele non-UE înființarea de ghișee pentru recuperarea amenzilor aplicate cetățenilor străini care au încălcat legislația specifică zonei de frontieră în condițiile în care, în prezent, acestea ar trebui recuperate de primării.
 

Deputatul sucevean a adresat o întrebare ministrului de Externe, Titus Corlățean, căruia îi solicită acestuia un punct de vedere privind înființarea unor asemenea ghișee și consideră că o colaborare între autoritățile locale, poliția de frontieră și organele vamale pentru recuperarea sumelor provenite din sancțiunile contravenționale ar realiza o foarte bună colectare, iar sumele de bani ar putea fi folosite de autoritățile locale. El menționează că, din cauza lipsei cadrului instituțional și a unor prevederi legale, nu se pot executa sancțiunile dispuse de vameși și polițiștii de frontieră. Surugiu consideră oportună și crearea unei baze comune de date pentru identificarea cetățenilor străini care au fost sancționați contravențional pe teritoriul românesc. Deputatul PNL s-a adresat și ministrului de Finanțe, Daniel Chițoiu, în aceeași speță, arătând că primarul orașului Siret, unde este punct de trecere a frontierei, i-a semnalat lipsa prevederilor legale pentru recuperarea amenzilor, taxelor și a altor sume datorate în vamă bugetului de stat sau bugetelor locale de la cetățenii români și străini. Potrivit acestuia, în evidențele fiscale ale Primăriei orașului Siret figurează un număr de 446 procese-verbale de contravenție încheiate de organele vamale, sancțiunile în cazul acestora însumând peste două milioane lei și un număr de 232 de procese-verbale de constatare încheiate de Poliția de Frontieră, ca și 16 procese-verbale încheiate de către Garda Financiară, în valoare de peste 300.000 de lei. „Din cauza vidului legislativ, aceste sume nu pot fi recuperate, bani care ar putea fi virați în bugetul de stat și bugetelor locale”, arată Surugiu. El îi cere și ministrului de Finanțe opinia privind oportunitatea înființării unui ghișeu la frontierele cu statele non-UE pentru recuperarea sumelor datorate în vamă bugetului de stat sau bugetelor locale de cetățenii români și străini.

Print Friendly, PDF & Email

Comentariile sunt închise.

Crainou.ro nu este responsabil juridic pentru continutul textelor postate cu titlul de comentariu. Responsabilitatea pentru continutul comentariilor revine, in exclusivitate, autorilor. Comentariile nesemnate (sau neinsotite de o adresa de e-mail valida!), comentariile injurioase, calomnioase, ilegale (antisemite, xenofobe, rasiste etc.) sau fara legatura cu subiectul nu vor fi publicate!

Sumarul ediţiei: