Românii supt Mihai Viteazul

În colaborare cu o revistă specializată de istorie (așadar, nu de specialitate, nu științifică!), Inscop Research a realizat o cercetare (de tip barometru de opinie) a percepției publice față de personalități ale istoriei noastre/evenimente ale istoriei românilor, rezultând de aici niște „topuri”. Potrivit cărora, bunăoară, Mihai Viteazul este „cel mai iubit personaj istoric” (așa titrează chiar revista) al nostru sau „figura cea mai însemnată din istoria românilor” (cum transmitea o agenție de presă – dar asta înseamnă, totuși, altceva!), urmat doar la 0,3% de Ștefan cel Mare, iar apoi, ceva mai departe, de Mircea, Al.I. Cuza, Vlad Țepeș…
 

L.D. CLEMENT

S-a făcut și un top al regilor, atâția câți au fost, altul al personalităților istorice feminine, în care regina Maria a întrecut-o la procente pe Ecaterina Teodoroiu (dar unul pe etnii nu s-a făcut…); în ce privește evenimentele, Marea Unire de la 1918 a fost urmată de „răsturnarea regimului comunist”. S-ar părea că una dintre puținele relații dintre rezultate ar fi dată de ideea unificării (poate și a independenței, prin Carol I care a câștigat categoria sa). Altfel, cu Mihai Viteazul în frunte, românii par pătrunși de imaginea (de factură – istorico-politică și literară – romantico-pașoptistă) generată de Nicolae Bălcescu („Românii supt Mihai-Voievod Viteazul”, 1849), cel de pe bancnota de 100 de lei de până după „răsturnare”, și perpetuată, inclusiv prin intermediul manualelor școlare, până azi.

Comentariile sunt închise.

Crainou.ro nu este responsabil juridic pentru continutul textelor postate cu titlul de comentariu. Responsabilitatea pentru continutul comentariilor revine, in exclusivitate, autorilor. Comentariile nesemnate (sau neinsotite de o adresa de e-mail valida!), comentariile injurioase, calomnioase, ilegale (antisemite, xenofobe, rasiste etc.) sau fara legatura cu subiectul nu vor fi publicate!

SUMARUL EDIȚIEI