Fruntași în dosul casei

Nu este neapărat necesar să citești „istoriile toaletelor” (și sunt mai multe: de R.H. Guerrand, J.L. Horan etc.) pentru a pricepe că interesul aplicat pentru îndepărtarea dejecțiilor în condiții cât mai igienice e un fapt de cultură și de civilizație. Ne rezumăm a aminti că primele umblători cu apă sunt atestate în Mesopotamia din urmă cu 4 milenii, urmate de altele în Egipt, Grecia, Roma, Cartagina etc. Și-acum, dincolo de istorii (ce vorbesc despre trecut), un raport al Comisiei Europene ne informează că „peste 40% dintre români au WC-urile în curte”, iar la acest capitol al primitivismului suntem fruntașii Europei (cu peste 15% în fața Bulgariei).
 

L.D. CLEMENT

Altfel, informația este parțial eronată; și nu deoarece „curte” e în dese cazuri „grădină”, ci pentru că în cele mai multe situații nici nu este vorba de WC (closet/ privată cu apă), ci, dacă vreți, de WWC (adică… fără). De ce realitatea este aceasta și nu alta? Fiindcă aproape jumătate din țară e rurală (iar adesea și mahalalele tot aspect rural au). Fiindcă puține localități rurale au apă curentă și canalizare, iar nu în rare cazuri acolo unde rețelele au ajuns în dreptul caselor „beneficiarii” le-au refuzat folosul, fiindcă din dosul porții lor nu mai era gratis. Doar sărăcia…? Într-o anumită măsură, în ultimii ani, au îmbunătățit statistica cei umblați la muncă în străinătate, care au revenit de după granițe și cu ceva parale, și cu ceva exemple. Dar până și unii dintre ei, deși și-au amenajat toalete decente (și chiar luxoase), au păstrat și edificiul din scânduri spălate de ploi. Poate ca autenticul satului românesc să nu piară prea curând…

Print Friendly, PDF & Email

Comentariile sunt închise.

Crainou.ro nu este responsabil juridic pentru continutul textelor postate cu titlul de comentariu. Responsabilitatea pentru continutul comentariilor revine, in exclusivitate, autorilor. Comentariile nesemnate (sau neinsotite de o adresa de e-mail valida!), comentariile injurioase, calomnioase, ilegale (antisemite, xenofobe, rasiste etc.) sau fara legatura cu subiectul nu vor fi publicate!

Sumarul ediţiei: