Ca-n Codru…

Primarul Todireștilor, Vasile Avram, și-a atras ironia amicală a primarului Sucevei când, sugerând o includere a comunei sale în zona metropolitană, a „pretins” că între Suceava și Costâna nu sunt decât 17 km.
 

Omul are însă dreptate căci, prin Codru (așa este numită pădurea dintre Mihoveni și Costâna), pe drumul județean 178A (Suceava – Mihoveni – Costâna – Părhăuți – Todirești – Soloneț – ș.a.m.d.), distanța dintre urbea reședință de județ și comuna Todirești, este de doar 17 km față de 25, cât măsoară drumul prin Ițcani – Dărmănești. Puțină lume știe că ruta prin Codru este drum județean, având în vedere tratamentul de care se „bucură” din partea celor ce se ocupă de drumurile astfel clasificate. Aceste rânduri sunt provocate de un cititor sucevean, cu obârșie în comuna Todirești, care și-a permis recent să abordeze această rută, „pe care veneam cândva pe jos la liceu la Suceava”. A parcurs-o cu mașina ginerelui, care a trebuit să-și ducă autoturismul la reparații după aventura până la Costâna. „Este un drum cumplit și a trebuit să-l parcurgem integral, căci, odată intrat în pădure, nu mai ai cale de întoarcere, ne-a spus cititorul. Scrieți câteva rânduri, poate îndrăznește și vreun șef să pățească ce-am pățit noi”. Primarul Todireștilor, cu care am luat legătura, dă totală dreptate pățitului. „E drum județean, nu se află sub jurisdicția noastră, dar tot am cărat în pădure mașini cu balast. Numai că totul este în van atâta vreme cât ruta este intens circulată de mastodonții de 30-40-50 tone care transportă lemn. Ruta aceasta, mai ferită, îi scutește pe transportatori de controlul cântarului. Ei economisesc bani, adică amenzile pe care le-ar primi pentru depășirea greutății încărcăturii, dar pentru modernizarea acestui drum nu s-au găsit niciodată bani. Mașinile lor puternice străbat pădurea pe această «potecă», dar pentru noi aceasta a ajuns de-a dreptul inaccesibilă. Consiliul Județean pare să fi remarcat, în sfârșit, și acest drum și nevoile sale, dar nu are încă bani, președintele Cătălin Nechifor promițându-i primarului Todireștilor sprijin din primăvara anului viitor. Până se obțin banii, însă, cine ia măsuri ca aceia care transportă lemn să circule pe rutele „clasice”? Că nu cred că le convine să instituim o taxă de drum pe sectorul Costâna – Mihoveni…”, ne-a spus primarul. Este o soluție. Cu o taxă consistentă s-ar putea strânge, până se termină de cărat lemnul din pădurile Bucovinei, o sumă suficientă pentru modernizarea drumului ce străbate Codrul…

Print Friendly, PDF & Email

Comentariile sunt închise.

Crainou.ro nu este responsabil juridic pentru continutul textelor postate cu titlul de comentariu. Responsabilitatea pentru continutul comentariilor revine, in exclusivitate, autorilor. Comentariile nesemnate (sau neinsotite de o adresa de e-mail valida!), comentariile injurioase, calomnioase, ilegale (antisemite, xenofobe, rasiste etc.) sau fara legatura cu subiectul nu vor fi publicate!

Sumarul ediţiei: