O nouă soluție: încălzirea cu agropeleți

„Ținta noastră este să asigurăm încălzire ieftină în unitățile pe care le avem în subordine”, a afirmat joi, șeful administrației județene sucevene, Cătălin Nechifor, solicitând plenului CJ Suceava să facă cât mai repede un studiu de piață și să pregătească partea tehnică și financiară pentru înființarea unei companii care să producă peleți din paiele rezultate în urma culturilor agricole vegetale, ca sursă de energie regenerabilă pentru încălzirea centrelor de plasament, a centrelor de asistență socială, dar și în alte instituții locale. Președintele CJ Suceava a arătat că factura de încălzire numai pentru unitățile din subordinea CJ Suceava a fost în iarna trecută de aproximativ două milioane de euro (8 milioane de lei) și consideră că, prin realizarea unui sistem de încălzire folosind resurse regenerabile, o mare parte din fondurile care sunt folosite pentru încălzire vor putea fi îndreptate spre dezvoltare.
 

Nechifor a explicat într-o conferință de presă că firma ce urmează să fie înființată de CJ Suceava în asociere cu mai multe consilii locale, va construi o fabrică de producere a agropeleților, folosind reziduurile culturilor de păioase. El a precizat că peleții rezultați vor fi folosiți, în principal, pentru încălzirea centrelor de plasament, al centrelor de asistență socială, dar și pentru școli, sedii de poliție sau primării din localitățile partenere. „Vom folosi economiile rezultate din scăderea costurilor încălzirii la proiecte de dezvoltare”, a spus Nechifor. Șeful administrației județene consideră că această soluție este novatoare și presupune beneficii importante, pe lângă reducerea costurilor înființându-se locuri de muncă în mediul rural, iar agricultorii, care acum ard paiele rezultate, vor valorifica aceste reziduuri. Cătălin Nechifor a arătat că fabrica, a cărui cost este de aproximativ 200.000 de euro, cu tot cu spațiile de depozitare și platforma de preluare și cântărire, poate produce 20 de tone de agropeleți pe zi. Media de paie la hectar este de 1,5-2 tone, iar raportul de transformare este unu la unu. El a subliniat că materia primă nu necesită uscare, iar peleții din paie au o putere calorică de 4 calorii/kilogram, apropiată de cea a peleților din lemn, care este de 5 calorii/kilogram. Nechifor a arătat că pentru încălzirea unui centru de asistență socială, exemplificând cu Sasca unde s-a montat centrală termică cu peleți, este nevoie de 400 de tone pe iarnă. Totodată, în timp ce peleții din lemn costă în medie 150-160 de euro/tonă, costul agropeleților se ridică la 50 de euro/tonă. Președintele CJ Suceava a arătat că autoritățile sucevene doresc să exploateze această nișă în condițiile în care piața de biomasă cât și cea de peleți din lemn sunt acoperite în județ. El a mai menționat că este primul proiect de acest gen inițiat de o autoritate locală din țară.

Print Friendly, PDF & Email

Comentariile sunt închise.

Crainou.ro nu este responsabil juridic pentru continutul textelor postate cu titlul de comentariu. Responsabilitatea pentru continutul comentariilor revine, in exclusivitate, autorilor. Comentariile nesemnate (sau neinsotite de o adresa de e-mail valida!), comentariile injurioase, calomnioase, ilegale (antisemite, xenofobe, rasiste etc.) sau fara legatura cu subiectul nu vor fi publicate!

Sumarul ediţiei: