Calea muncitorească

Nu este prima oară când din tabăra prezidențială răzbate acuzația că lumea universitară zăpăcește bacalaureații, chemându-i ca o Sirenă în apele lor adânci, în care cei mai mulți se îneacă, neizbutind să mai atingă limanul unei profesiuni din care să-și țină viitorul, casa, copiii. Președintele acuza din nou universitarii, cu precădere pe cei care sunt și parlamentari, că au creat o atmosferă de seducție pentru absolvenții liceelor, că-i pregătesc mai degrabă în meseria de șomer, situația tinerilor fără slujbe obligând Europa să caute soluții, situație evident impusă țărilor care o compun.
 

Dumitru TEODORESCU

Este o acuzație gravă, având în vedere consecințele „adormirii” temporare a spiritului realității al tinerilor. Iar dacă ne amintim că, destul de recent, unele instituții de învățământ superior lăsau loc în amfiteatre inclusiv celor ce rataseră examenul de bacalaureat dar… promiteau să-l ia, această arătare prezidențială cu degetul este îndreptățită. Cu atât mai mult cu cât președintele vede ieșirea din șomaj a tinerilor pe calea absolvirii învățământului profesional, dătător de meserie, cea care de fapt se și caută pe piața muncii. Păcat însă că acest semnal care invalidează o practică extrem de periculoasă până la urmă, pentru că pulverizează pur și simplu câțiva din anii la care omul învață, dacă nu chiar viciază iremediabil modul în care tânărul urmează să-și abordeze viața, viitorul, rămâne mai degrabă unul pur și simplu defăimător. Că trebuie vădită șmecheria universitarilor parlamentari e una, dar ca să-i faci doar pe ei vinovați este deja alt lucru, situație în care acuza prezidențială își pierde vigoarea. Pentru că vinovați de această deturnare a destinelor tinerilor sunt în primul rând părinții, care-și văd odraslele doar absolvenți de studii superioare, nicidecum tâmplari, sudori, croitorese, matrozi sau macaragii. Școala aproape că nu contează în această ecuație. Urmează înșiși absolvenții în cauză, deloc dispuși să revigoreze tagma muncitorească. Foarte mulți tineri ajung șomeri și pentru că își aleg meserii care eșuează fără greș în șomaj.

Print Friendly, PDF & Email

Comentariile sunt închise.

Crainou.ro nu este responsabil juridic pentru continutul textelor postate cu titlul de comentariu. Responsabilitatea pentru continutul comentariilor revine, in exclusivitate, autorilor. Comentariile nesemnate (sau neinsotite de o adresa de e-mail valida!), comentariile injurioase, calomnioase, ilegale (antisemite, xenofobe, rasiste etc.) sau fara legatura cu subiectul nu vor fi publicate!

Sumarul ediţiei: