Obiceiuri pământești

O imagine a salarizării în sistemul bugetar actual (…și istoric) ar fi cam aceasta. După ce penetrezi sistemul (pile, sfinți, partid etc.; poate și concurs la vedere, dacă structura în cauză chiar mai are nevoie de încă un pălmaș), eventual plătind cu sume variabile onoarea ce ți se face (legea nescrisă fiind că, ulterior, va trebui să-ți scoți investiția și să treci pe beneficii), stai, te arunci în ierarhii sau, pur și simplu, te înhami la corvezi. Dacă te numeri printre cei puși la muncă, ai o leafă minusculă, aproape fără vreo posibilitate de a fi majorată.
 

L.D. CLEMENT

Dacă ești dintre cei puși pe funcție sau pe stat (adică să vizitezi din când în când un birou pentru a avea motiv să treci lunar pe la casierie), perspectivele pot fi dintre cele mai roze și durabile (cel puțin până după alegeri; dar atunci mai poți negocia și reinvesti)… Însă iată că premierul vrea o „regândire totală” a sistemului, în relație cu care, printre altele, se vorbește despre „flexibilitate”, „libertate” (a celui care are bugetul, adică pâinea și cuțitul), chiar „merite” ale angajatului. S-ar părea totuși, după însăilarea unei astfel de povești, că, eventual în afară de modificarea grilei, nu s-ar face altceva decât întărirea prin noi zapise a obiceiurilor pământești. Iar cel puțin pentru „ai noștri” va fi, așa cum se prevede, „o reformă reală”. Stăpânul sacului va decide cât și cui dă cu o mai mare larghețe, iar cel căruia nu-i va conveni va avea șansa (…era și până acum) să aleagă: în sistem sau la privat; cu noi sau cu alții.

Print Friendly, PDF & Email

Comentariile sunt închise.

Crainou.ro nu este responsabil juridic pentru continutul textelor postate cu titlul de comentariu. Responsabilitatea pentru continutul comentariilor revine, in exclusivitate, autorilor. Comentariile nesemnate (sau neinsotite de o adresa de e-mail valida!), comentariile injurioase, calomnioase, ilegale (antisemite, xenofobe, rasiste etc.) sau fara legatura cu subiectul nu vor fi publicate!

Sumarul ediţiei: