Terenuri de la stat, pentru restituirea imobilelor preluate abuziv de regimul comunist

> Prefectura este în imposibilitate de a face reconstituiri pe vechile amplasamente, întrucât acestea nu sunt disponibile
 

Instituția Prefectului anunță că face toate demersurile posibile pentru aplicarea prevederilor Legii nr. 165/2013 privind măsurile de finalizare a procesului de restituire, în natură sau prin echivalent, a imobilelor preluate în mod abuziv în perioada regimului comunist. O comisie constituită la nivelul Prefecturii va centraliza balanțele funciare întocmite în fiecare unitate administrativ-teritorială. Vizate sunt 3 categorii de terenuri, respectiv cele aflate la dispoziția comisiilor de fond funciar, terenuri din domeniul privat al comunei, orașului sau municipiului, precum și terenuri din domeniul public al acestora. Prefectul Florin Sinescu informează că, în județ, este nevoie de circa 4050 de hectare de terenuri cu păduri și, întrucât vechiul amplasament nu este disponibil, s-a optat pentru reconstituiri din proprietatea de stat. „Am solicitat, de la minister, să obținem această suprafață din pădurea statului. Legea nr. 1 din 2001 și Legea nr. 247 din 2005 interziceau acest lucru, însă este îmbucurător că, prin noul act normativ, legiuitorul a prevăzut ca din pădurea proprietate de stat să facem puneri în posesie, să putem finaliza și acest proces” a declarat Sinescu, adăugând că solicitările menționate sunt trecute deja prin Comisia județeană pentru stabilirea dreptului de proprietate privată asupra terenurilor, urmând a fi operate punerile în posesie. În cazul neidentificării de suprafețe agricole libere, se va apela la Agenția Domeniilor Statului În calitate de președinte al comisiei, Sinescu precizează că, în ceea ce privește solicitările de terenuri agricole, acestea țintesc nu mai puțin de 700 de hectare, vechiul amplasament fiind, de asemenea, ocupat. De aceea, în cazul neidentificării de suprafețe libere, se va apela la Agenția Domeniilor Statului. „Sperăm ca această nouă balanță să identifice toate terenurile disponibile, pe care să le punem la dispoziția foștilor proprietari. Sigur, în cazul în care aceste suprafețe nu vor suficiente, vizăm pe cele care sunt la dispoziția ADS, terenuri agricole care se află în proprietatea statului” a reliefat reprezentantul Guvernului în teritoriu. Prefectul Florin Sinescu a ținut să arate că aplicarea legilor fondului funciar este spre sfârșit în județul Suceava, procesul de reconstituire a dreptului de proprietate, de punere în posesie și eliberarea titlurilor de proprietate depășind 98% din total.

Print Friendly, PDF & Email

Comentariile sunt închise.

Crainou.ro nu este responsabil juridic pentru continutul textelor postate cu titlul de comentariu. Responsabilitatea pentru continutul comentariilor revine, in exclusivitate, autorilor. Comentariile nesemnate (sau neinsotite de o adresa de e-mail valida!), comentariile injurioase, calomnioase, ilegale (antisemite, xenofobe, rasiste etc.) sau fara legatura cu subiectul nu vor fi publicate!

Sumarul ediţiei: