Județul Suceava nu poate asigura plata ajutorului de șomaj

> De la angajatori și angajați, prin contribuțiile obligatorii, se adună doar o treime din necesarul pentru plata șomerilor indemnizați
 

Banii adunați de la salariați, cât și de la agenții economici suceveni nu sunt suficienți pentru a acoperi ajutoarele pe care sunt îndreptățiți să le primească șomerii în plată. Astfel, în județul Suceava, la sfârșitul anului trecut, fondul bugetului asigurărilor sociale pentru șomaj era de circa 12 milioane de lei, bani care asigură doar circa o treime din necesarul pentru achitarea indemnizațiilor de care au parte șomerii suceveni, inclusiv a cheltuielilor aferente acestora, necesarul fiind de aproximativ 34 de milioane de lei. Mirela Adomnicăi, director executiv al Agenției Județene pentru Ocuparea Forței de Muncă Suceava, opinează că situația este similară cu cea înregistrată în cazul bugetului pentru asigurări sociale, din care sunt achitate pensiile, ambele bugete funcționând pe deficit. „Contribuțiile suportate atât de angajatori, cât și de angajați, nu reușesc să acopere indemnizațiile și celelalte prestații care sunt plătite din cele două bugete. Cheltuielile suportate din bugetul pentru asigurări de șomaj sunt de 3 ori mai mari decât veniturile, ceea ce însemnă că statul trebuie să facă un efort și să suplimenteze respectivele contribuții cu alte sume, astfel încât să acopere cea mai importantă parte a cheltuielilor, respectiv indemnizațiile de șomaj” explică șeful AJOFM, menționând că, din același buget sunt achitate contribuțiile pentru asigurările sociale de sănătate, dar și cele pentru pensii și alte drepturi de asigurările sociale aferente indemnizației de șomaj. Rata șomajului în județul Suceava a fost de 5,29%, una peste cea înregistrată la nivel național, de 5,01%. AJOFM a făcut, în 2012, plăți totale de 41 de milioane de lei, diferența de 7 milioane de lei reprezentând subvenții acordate angajatorilor care au încadrat absolvenți, șomeri în vârstă de peste 45 de ani, precum și persoane care mai aveau 3 ani până la împlinirea vârstei limită de pensionare. În aceeași categorie se încadrează subvențiile în valoare de 2 milioane de lei acordate operatorilor economici la angajarea tinerilor cu probleme sociale, în vârstă de sub 25 de ani. Primele pentru stimularea mobilității forței de muncă s-au ridicat la 1,7 milioane de lei, beneficiarii fiind persoanele care s-au angajat într-o localitate aflată la o distanță mai mare de 50 km față de cea de domiciliu. O altă sumă de același nivel a luat calea șomerilor care s-au angajat înainte de expirarea plății indemnizației de șomaj. În 2013, la începutul lunii iunie, după 5 luni trecute din acest an, tendința rămâne aceeași. În luna mai, rata șomajului în județul Suceava a fost de 5,29%, una peste cea înregistrată la nivel național, de 5,01%. „O treime sunt veniturile realizate la bugetul local al asigurărilor pentru șomaj, diferența de două treimi reprezentând-o cheltuielile efectuate cu suplimentare de la bugetul general consolidat al statului” a explicat Mirela Adomnicăi.

Comentariile sunt închise.

Crainou.ro nu este responsabil juridic pentru continutul textelor postate cu titlul de comentariu. Responsabilitatea pentru continutul comentariilor revine, in exclusivitate, autorilor. Comentariile nesemnate (sau neinsotite de o adresa de e-mail valida!), comentariile injurioase, calomnioase, ilegale (antisemite, xenofobe, rasiste etc.) sau fara legatura cu subiectul nu vor fi publicate!

SUMARUL EDIȚIEI