Finanțare deraiată

Veteranii se duc și rămân tot mai puțini. Statul se eliberează, prin voia Domnului, de tot mai multe dintre obligațiile pe care legea i le impune față de cei ce, luptând în tinerețe pentru patrie, au astăzi statutul de veteran. S-ar putea însă și mai temeinic elibera statul de cheltuieli de-a dreptul inutile dacă n-ar mai acorda eroilor noștri biletele de autobuz pe care legea îi îndreptățește pe veterani să le primească. Nu suntem, ferească Dumnezeu, pentru sistarea pur și simplu a acestui drept. Importăm însă opinia unui inspector al Curții de Conturi (și nu de la Curtea acestui județ!), care știe din contractele parafate că aceste bilete nu fac altceva decât să mute banii din vistieria țării în cele ale transportatorilor auto, el evaluând ca fiind spre 85 la sută (!!) profitul transportatorilor auto în relație cu sutele de miliarde de lei vechi cedate de bugetul statului în contul veteranilor pentru transportul lor auto.
 

Dumitru TEODORESCU

El pleacă de la premisa – reală, susține – că biletele acestea nici nu ajung în fapt la veterani (în general în vârstă sau foarte în vârstă), ci sunt cumpărate pe parcurs cu sume modice, și revândute transportatorilor prin adevărate rețele de indivizi sau cumpărate în piață tot pe sume modice și din nou revândute transportatorilor. De aici și disprețul față de veteranii curajoși, cei care chiar vor să călătorească cu un autobuz și sunt refuzați. Uneori toți încap în autobuze, numai veterani – nu. Este acesta un exemplu despre cum se poate mulge bugetul de bani fără ca cineva să aibă emoții că va fi acuzat de ilegalități. Situație ce poate fi pusă pe seama complicităților dintre legiuitor și beneficiarii banilor, pentru că – spune același specialist – s-a ajuns ca un transportator cu cifră de afaceri de 300.000 lei (vechi) anual să ceară de la stat… 500.000 pentru transportul din ce în ce mai puținilor veterani de război. Soluția? Să se adauge pensiei fiecărui veteran 200-300 lei lunar, fără a li se mai da respectivele bilete de călătorie auto, pe care beneficiarii, așa cum afirmam, de multe ori nici nu le mai văd. Jumătate din sumele decontate de stat pentru acest transport ar fi astfel economisite.

Comentariile sunt închise.

Crainou.ro nu este responsabil juridic pentru continutul textelor postate cu titlul de comentariu. Responsabilitatea pentru continutul comentariilor revine, in exclusivitate, autorilor. Comentariile nesemnate (sau neinsotite de o adresa de e-mail valida!), comentariile injurioase, calomnioase, ilegale (antisemite, xenofobe, rasiste etc.) sau fara legatura cu subiectul nu vor fi publicate!

SUMARUL EDIȚIEI